Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Frittata pochodzi z Włoch. To masa jajeczna podobna do omletu serwowana z rożnymi dodatkami, takimi jak mięso, sery, owoce morza czy warzywa. Może więc być także daniem wegetariańskim

frittata z warzywami

Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica)  3 łyżki
  • cebula 1 szt. średnia
  • papryka czerwona 1 szt. średnia
  • groszek zielony świeży garść
  • pomidory; 1 szt.
  • olej rzepakowy; 2 łyżki
  • bazylia świeża 2 gałązki
  • jajka 4 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • starty żółty ser 100 g

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

Poznaj inny przepis na frittatę:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...