Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!

Spis treści:

Majówka to oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Spotykamy się wtedy z rodziną i przyjaciółmi na działkach, nad jeziorem lub w mniejszych przydomowych ogródkach, by wspólnie wypoczywać, spożywając potrawy smażone na ruszcie. W stałym repertuarze potraw mamy oczywiście wszelkiego rodzaju kiełbaski, płaty mięsa (pierś z kurczaka i karkówkę) czy szaszłyki, które często nie przemawiają do najmłodszych gości i nie mogą być spożywane przez wegetarian czy wegan. Dziś mamy więc dla Was propozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagających biesiadników i zachwyci Waszych przyjaciół – oto 4 pomysły na pyszne owocowe desery z grilla!

Pomysły na owocowe desery z grilla

Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół

Grillowane nektarynki z syropem klonowym pod pierzynką

 

Składniki (na 4 porcje):

Na nektarynki:

  • 4 nektarynki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego

 

Na owsiano-migdałową pierzynkę:

  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1,5 łyżki płatków owsianych
  • 1/4 łyżki mielonego cynamonu
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 2 łyżki nasion dyni

 

Przygotowanie:

By przygotować pierzynkę:

Do miski wrzuć: migdały, płatki owsiane, cukier i masło. Całość ugniataj palcami aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dosyp cynamon, sól i ewentualnie nasiona dyni. Zamieszaj. Kruszonkę wysyp na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż przybierze złocisty kolor. Wyciągnij i odłóż do przestygnięcia.

By przygotować nektarynki:

Przekrój umyte nektarynki na pół i połóż na grillu miąższem do dołu na ok 4 minuty. Następnie obróć, a na górze każdej z nich połóż odrobinę masła i syropu klonowego. Piecz przez ok. 3-4 minuty.

 

Zgrillowane nektarynki posyp chrupiącą pierzynką. Jeśli masz lody śmietankowe lub waniliowe, najpierw nałóż na każdy owoc gałkę loda, a dopiero potem posyp pierzynką. Smacznego!

Zajrzyj również: Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

 

Grillowana pizza na słodko z Nutellą i malinami

 

Składniki:

  • połowa gotowego spodu do pizzy (bardziej ambitni mogą przygotować własne małe spody, tak jak robią to zawsze przy zwykłej pizzy)
  • 1/4 szklanki Nutelli
  • 3/4 szklanki świeżych malin
  • cukier puder do posypania
  • odrobinę oleju i pędzelek

Przygotowanie:

Połóż ciasto na papierze do pieczenia posypanym uprzednio mąką (z którego łatwo przeniesiesz ciasto na grill) i lekko je na nim rozwałkuj, by było cieńsze. Delikatnie posmaruj kratkę grillową olejem za pomocą pędzelka, tak, by ciasto do niej nie przywarło i rozgrzej grill. Połóż papier z ciastem na kratce i grilluj przez ok. 5 minut. Teraz delikatnie obróć papier, zostawiając na kratce samo przypieczone ciasto i podpiekaj je jeszcze ok. 3-5 minut. Zdejmij ciasto z rusztu, szybko posmaruj je Nutellą, posyp malinami i cukrem pudrem. Podawaj gorące!

Przeczytaj również: Przepis na aromatyczny stek w mięcie

 

Grillowane brzoskwinie z cukrem i cynamonem

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 świeże brzoskwinie przecięte na pół i pozbawione pestki
  • 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka cynamonu
  • lody waniliowe – do podania

 

Przygotowanie:

Połóż brzoskwinie przeciętą stroną do dołu na grillu o średnim płomieniu i grilluj przez ok 5-6 minut, aż zobaczysz, że stają się rumiane, z brązowymi przypieczonymi liniami od kratki. Gotowe ściągnij z grilla i szybko posyp cukrem i cynamonem. Podawaj z gałką lodów na wierzchu.

Grillowane banany z miodem i rumem

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 obrane ze skórki banany przecięte wzdłuż na pół (zachowaj sobie skórki!)
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • lody waniliowe – do podania

 

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj rum z płynnym miodem i cynamonem. Na grillu połóż banany przeciętą częścią do dołu, nakryj skórkami bananowymi i grilluj przez 3 minuty. Obróć banany, posmaruj słodką mieszanką, znów nakryj skórkami i grilluj jeszcze przez 4-5 minut. Gotowe ściągnij, usuń skórki. Podawaj z lodami waniliowymi!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (379 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...