Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

Składniki na: Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

  • 400 g  lub dwie polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 szalotki 
  • 2 łyżki Przyprawa do wieprzowiny Knorr
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g świeżych lub mrożonych malin
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, dla nadania smaku, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
  3. Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
  4. Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (267 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...