Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem to danie bezmięsne, a jednocześnie zdrowe – dzięki obecności buraków. Radzimy zamiast łososia hodowlanego, wykorzystać dzikiego. Wypróbuj tę sałatkę już dzisiaj.

Składniki na: Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • buraki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
  2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...