Dieta owocowa – HIT czy KIT?

Wspaniałe właściwości owoców sprawiły, że stały się one głównym bohaterem diety, robiącej furorę wśród amerykańskich gwiazd show biznesu i modellingu – czyli diety owocowej. Dieta owocowa wraz z pochlebnymi komentarzami na temat jej skuteczności, pojawiły się jednak ostrzeżenia ze strony dietetyków, którzy tonują emocje i przestrzegają przed jej długotrwałym stosowaniem. Dlaczego?
Dieta owocowa

Spośród wszystkich rodzajów żywności, to chyba owoce zakorzeniły się w naszej świadomości, jako te jednocześnie najsmaczniejsze i zdrowe najlepsze dla naszego organizmu. Przepełnione witaminami i mikroelementami, świeże, soczyste, pełne smaku i słońca, poprawiają zarówno samopoczucie, jak i wygląd. Szybko wykorzystano te zalety do stworzenia diety owocowej, czyli diety polegającej na spożywaniu wyłącznie owoców – przy czym natychmiast powstało kilka jej wariantów. Niektóre pozwalają sięgać tylko po owoce świeże, inne dopuszczają także gotowane, duszone i soki owocowe, jeszcze inne skupiają się na jednej kategorii owoców i opierają się np. wyłącznie na cytrusach.

Dieta owocowa  – zalety i wady

 Owoce są bogate w witaminy, sole mineralne i antyutleniacze. Dzięki temu poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudzają odnowę wszystkich komórek organizmu, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także dodają energii i humoru. Czy pozwalają stracić kilka zbędnych kilogramów? Oczywiście, będąc na diecie owocowej i przestrzegając jej rygorystycznie, prawdopodobnie zauważymy także różnicę na wadze – jak na każdej diecie, podczas której spożywać będziemy mniej kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Dietetycy zwracają jednak uwagę, że jest to spadek pozorny, związany z utratą wody z organizmu i prowadzący do efektu jo-jo. Owoce nie zawierają także białka, zatem organizm, zamiast spalać tkankę tłuszczową, spala zapasy białka, zmagazynowanego w mięśniach. Białko odpowiada również za uczucie sytości, dlatego dieta owocowa prowadzić może do rezultatów zgoła odmiennych niż zakładane – uczucie głodu sprzyja sięganiu po kolejny owocowy posiłek, a tym samym po kolejne kalorie.

Nie ulega wątpliwości, że dieta owocowa dostarcza organizmowi sporej ilości witamin i mikroelementów – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Zarówno owoce, jak i odpowiednio przygotowane soki owocowe stanowią bogate źródło tych cennych składników i dlatego powinny znajdować się w każdej zdrowo zbilansowanej diecie. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że same owoce nie pokryją zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne mu składniki, dlatego w dłuższej perspektywie dieta taka jest dla organizmu niewskazana. Optymalnym rozwiązaniem jest wprowadzenie owoców i dobrych jakościowo, bogatych w wartości odżywcze soków do codziennego menu, jako element zbilansowanego odżywiania  – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Dieta owocowa

Zaletą owoców, poza bogactwem witamin i wartości odżywczych, są także ich właściwości oczyszczające. Owoce zawierają bowiem frakcje błonnika – pektyny, które pomagają oczyszczać jelita z resztek pokarmowych, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie warto sięgać po cytrusy, które mają właściwości wiązania toksycznych metali, a potem usuwania ich z organizmu. Niestety, na niekorzyść diety owocowej przemawia cukier, którego owoce zawierają całkiem sporo. Zjadając duże ilości owoców, nie jesteśmy w stanie kontrolować jego poziomu, co w dłuższej perspektywie może spowodować szkody. Zdradzieckie w tej kwestii są także soki, które tak jak owoce zawierają sporo cukru, nie wspominając już nawet o nektarach, które mogą być dosładzane i napojach owocowych, w których składzie dzieje się niemalże co chce.

Obowiązujące wymogi zabraniają producentom dosładzania soków owocowych. W prawdziwym soku nie powinniśmy znaleźć więc żadnego dodatkowego cukru czy słodzików. Nie zmienia to jednak faktu, że soki owocowe zawierają sporą ilość naturalnie występujących cukrów, dlatego na diecie redukcyjnej warto zachować pewien umiar. Sięgając po gotowy sok nie powinniśmy się koncentrować jedynie na zawartości cukru, bo nie tylko cukier stanowi o jakości soku. Na jakość soku może mieć wpływ wiele rzeczy np. sposób wytwarzania, pochodzenie owoców oraz ich jakość – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Wydaje się zatem, że tak jak w przypadku każdej diety, kluczem do sukcesu jest zdrowy rozsądek. Długotrwała dieta oparta wyłącznie na owocach przyniesie więcej szkody niż pożytku, ale sensowne wprowadzenie do codziennego menu owoców i dobrej jakości soków owocowych bez wątpienia pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i funkcjonowanie. Warto przy tym sięgać po owoce sezonowe i zróżnicowane, a w okresach, w których dostęp do owoców jest utrudniony lub też w celu zapewnienia większej różnorodności – do śniadania wypijać szklankę soku, sprawdzonego producenta.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  4 maja 2017 23:15

    dla mnie to hit! Zawsze na takiej diecie czuję się lekko i przyjemnie!

    Odpowiedz
  2. Aldona81  5 maja 2017 10:37

    Każda dieta ma swoich przeciwników i zwolenników. Oparta na zdrowym rozsądku powinna przynieść zamierzony efekt. Dla mnie dieta owocowa byłaby prawdziwą męką, bo jestem mięsożercą😀.

    Odpowiedz
    • Jaworka  5 maja 2017 18:02

      mimo że bardzo lubię owoce i często robię soki to jednak nie wytrzymała bym ten na takiej diecie danie mięsne musi być

      Odpowiedz
      • Aldona81  5 maja 2017 19:53

        Chociażby tylko mały kawałek ale musi być😁

        Odpowiedz
        • Jaworka  5 maja 2017 22:04

          haha to prawda

          Odpowiedz
  3. agata20  5 maja 2017 12:58

    Nie znalazłam w tym artykule odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Myślałam, że rozważania będą dotyczyć diety wegańskiej, czy ściślej mówiąc frutariańskiej, a nie tego czy owoce są zdrowe czy nie. Niczego nowego się nie dowiedziałam, każde dziecko wie, że owoce mają witaminy i cukier….

    Odpowiedz
  4. Hidari11  5 maja 2017 17:29

    Nie każdy owoc cechuje się tym samym składem. Wszystko w nadmiarze jest niezdrowe, dlatego ja bym powiedziała, że w odpowiedniej ilości owoce są zdrowe, ale nie wtedy, gdy zjemy ich za dużo, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.

    Odpowiedz
  5. martucha180  5 maja 2017 22:35

    Znaleźć złoty środek…

    Odpowiedz
  6. Aneta  15 maja 2017 14:04

    Na samych owocach człowiek też długo nie pociągnie… 😉 Najlepsza „dieta” to racjonalne, zdrowe żywienie bez popadania ze skrajności w skrajność i nabranie zdrowych nawyków.

    Odpowiedz
  7. Wioletta  14 stycznia 2020 14:47

    wlasnie złoty środek to najlepsze rozwiązanie, ja zamawiam pudęłka zw ygodnej diety, bo nie mam czasu na przygotowywanie przeróznych posiłków, na szczescie nie brakuje w nich ani owoców ani warzyw

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany