Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Szukając przepisów na Wielkanoc, warto przypomnieć sobie o tradycji pieczenia mazurków. Przepis na ten mazurek jest bardzo łatwy i szybki. Przekonaj się!

Składniki na Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

-mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
-masło 250g
-cukier puder 100g
-cukier kryształ 100g
-jajko 1 sztuka
-żółtka 2 sztuki
-sól szczypta
-proszek do pieczenia szczypta
-serek kremowy 500g
-cukier waniliowy 1 opakowanie
-śmietana 36% 150g
-cukier 50g
-skórka z cytryny i pomarańczy
-mieszane bakalie 1 opakowanie

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
  2. W międzyczasie: serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  1. Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Zobacz także inne ciasto – doskonałe na święta wielkanocne: 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (328 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...