Przepis na Muffinki marchewkowe

Przepis na Muffinki marchewkowe  – składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
  • mąka – 250 gramów
  • cukier – 125 gramów
  • jajka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
  • sól – 0.5 łyżeczek
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • marchewka – 4 sztuki
  • cukier puder – 150 gramów
  • woda – 3 łyżki
  • pistacje posiekane – 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
  6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (299 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  11 marca 2017 19:28

    W sam raz na deser!

    Odpowiedz
  2. Aromer0209  12 marca 2017 11:17

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. xtina120  12 marca 2017 22:51

    O koniecznie muszę takie zrobić 😉

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  13 marca 2017 06:57

    Marchewkowych mufinków jeszcze nie jadłam. Warto by wypróbować.

    Odpowiedz
  5. ewalub  14 marca 2017 12:15

    A bez cynamonu mogą być?

    Odpowiedz
    • Joanna007  14 marca 2017 14:34

      Jasne że tak 🙂 cynamon świetnie pasuje do ciasta marchewkowego ale nie musisz go dodawać jak nie lubisz. Przyprawy do pierników pewnie też nie lubisz?

      Odpowiedz
      • Jaworka  14 marca 2017 20:32

        A ja lubie cynamon i przyprawę do pierników ale ani muffinków ani ciasta marchewkowego nie jadłam nigdy w życiu i nie wiem jak smakuje może najwyższy czas wypróbować

        Odpowiedz
  6. Aneta  16 marca 2017 09:27

    Ciekawy przepis, z pewnością go wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  7. Magdalena Krakowka  3 kwietnia 2017 20:48

    Wypróbowałam, muffinki wyszły przepyszne, od siebie dodałabym troszeczkę więcej cukru, ale Ci co próbowali mówili, że takie jak są, są dobre 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany