Przepis na Muffinki marchewkowe
Przepis na Muffinki marchewkowe – składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
- mąka – 250 gramów
- cukier – 125 gramów
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
- sól – 0.5 łyżeczek
- cynamon – 1 łyżeczka
- marchewka – 4 sztuki
- cukier puder – 150 gramów
- woda – 3 łyżki
- pistacje posiekane – 25 gramów
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
- Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
- Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.
Komentarze
W sam raz na deser!
Bardzo ciekawy przepis 🙂
O koniecznie muszę takie zrobić 😉
Marchewkowych mufinków jeszcze nie jadłam. Warto by wypróbować.
A bez cynamonu mogą być?
Jasne że tak 🙂 cynamon świetnie pasuje do ciasta marchewkowego ale nie musisz go dodawać jak nie lubisz. Przyprawy do pierników pewnie też nie lubisz?
A ja lubie cynamon i przyprawę do pierników ale ani muffinków ani ciasta marchewkowego nie jadłam nigdy w życiu i nie wiem jak smakuje może najwyższy czas wypróbować
Ciekawy przepis, z pewnością go wypróbuję 🙂
Wypróbowałam, muffinki wyszły przepyszne, od siebie dodałabym troszeczkę więcej cukru, ale Ci co próbowali mówili, że takie jak są, są dobre 🙂