Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Przepisy na dania wegetariańskie pełne są przepisów na różne rodzaje makaronu z bezmięsnymi sosami. Oto kolejna propozycja – typowo włoska:

Fot. 123rf

Składniki na danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

  • – 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)                          
  • – 25g orzeszków pinii lub nerkowca                                        
  • – 2 ząbki czosnku                                                                           
  • – 2 garście liści świeżej bazylii                                                       
  • – 100 ml oliwy z oliwek                                                           
  • – 10 pomidorków koktajlowych                                                 
  • – 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle 
  • – sól, pieprz do smaku                                                   

Wykonanie:

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Inne dania na makaron z pesto:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...