Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Przepis dla: 4 osób

Składniki na danie: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

  • jabłka, obrane i pokrojone w kostkę – 2 sztuki
  • bochenek chleba – 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 gramów
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 50 mililitrów
  • śmietana 30% – 50 mililitrów
  • brązowy cukier – 6 łyżek
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • konfitura truskawkowa – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
  3. W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
  4. Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
  5. Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (305 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...