Na Tłusty Czwartek: pączki z nadzieniem ze złotych owoców z odrobiną chilli

pączki z nadzieniem

Fot. Bakalland

Pączki z nadzieniem ze złotych owoców z odrobiną chilli – składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wódki
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • cukier
  • szczypta chilli
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godzinę w soku pomarańczowym. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier się skarmelizuje, dodajemy szczyptę chilli. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę masy ze złotych owoców, cukru i chilli. Zlepiamy boki i formujemy kulkę.  Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis opublikowany we współpracy z marką Bakalland

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (317 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...