Kawa z olejem kokosowym i masłem – przepis na podkręcającą kawę! Spróbujesz?

Czy znasz ten termin kuloodporna kawa ? Jeśli nie, to warto go poznać. Być może uzależnisz się od tej kawy.  To kawa z olejem kokosowym i masłem. 

Kawa z olejem kokosowym

fot. pixabay.com

Autorem kuloodpornej kawy (Bulletproof coffee) jest Dave Asprey. Prowadzi on bloga m.in. na temat ulepszonej wersji diety typu paleo. Na picie napoju, jakim jest kawa z masłem i olejem kokosowym wpadł podczas swoich wypraw do Azji – głównie do Tybetu. To tam po raz pierwszy wypił tradycyjną herbatę tybetańską z z masłem z mleka jaków (spróbujcie takiej herbaty chociaż raz – wiele restauracji azjatyckich w Polsce ma ją w swoim menu). Po powrocie z Tybetu  do USA Dave Asprey usiłował odnaleźć ten sam smak. Zamienił herbatę na kawę, eksperymentował  z różnymi typami masła i wreszcie w 2009 roku ogłosił recepturę na Bulletproof coffee na swoim blogu. Bardzo szybko receptura ta stała się popularna na całym świecie. Dlaczego?

Kawa z olejem kokosowym – efekty

Kawa ta stawia nas na nogi i „podkręca” cały nasz ranek. Pijemy ją zwykle rano, jeśli o tej porze trenujemy lub musimy wydajnie pracować, koncentrować się. Wysoka kaloryczność tej kawy zapewnia niezbędną do tego energię. Kawa ta hamuje także łaknienie, co czyni ją popularną wśród osób odchudzających się. Należy jednak pamiętać, że kawa ta nie zastępuje pełnowartościowego śniadania! Nie taka jest jej rola. 

Kawa z olejem kokosowym – odchudzanie

Odchudzacie się i boicie się tłuszczu zawartego w tej kawie? Niepotrzebnie. Najważniejszym składnikiem kuloodpornej kawy jest olej kokosowy – czyli tłuszcze MCT, które znajdują się w tym oleju. MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one całkowicie metabolizowane przez wątrobę, jednocześnie uwalniając ogromną ilość energii. Z drugiej strony tłuszcze te nie odkładają się u człowieka w postaci tkanki tłuszczowej. Olej kokosowy jest więc składnikiem, grającym główną rolę w kuloodpornej kawie.

Jaki olej kokosowy jest do kawy najlepszy? 

Najlepszym wyborem do kawy będzie olej kokosowy nierafinowany

Kuloodporna kawa z olejem kokosowym – jak zrobić

Składniki: 

od 100 do 200 ml espresso – autor poleca dobre jakości ziarna, najlepiej bio, odmiany arabica. Nie należy stosować kaw rozpuszczalnych czy bezkofeinowych.
2 łyżeczki masła niesolonego  – autor poleca kupować masło 85 %  pochodzące od krów chowanych naturalnie i karmionych trawą
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowany

Sposób wykonania:

Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. 

Co możemy dodać do tej kawy z masłem?

Opcjonalnie możecie ją wypróbować z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Doskonale się uzupełnia z tymi przyprawami. Smak kawy jest charakterystyczny, ale można go polubić, szczególnie gdy zobaczycie, jak dobrze się po niej czujecie. 

Niektórzy twierdzą, ze dodatkowo ma ono działanie odchudzające, ale my w to nie wierzymy. Czy zdecydujecie się chociaż raz na taki eksperyment i wypicie tej kawy? Napiszcie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (356 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...