Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Pikantne skrzydełka

Składniki na danie: Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 100 ml syropu klonowego
  • 10 świeżych gałązek rozmarynu
  • 200 ml jogurtu gęstego
  • ser z niebieską pleśnią
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
  2. Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
  3. Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  4. Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
  5. Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (312 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 stycznia 2017 12:33

    Dla mnie za ostro.

    Odpowiedz
  2. Hidari11  20 stycznia 2017 07:16

    Lubię pikantne potrawy, przyprawy oraz zioła. Do moich ulubionych należą właśnie czosnek, papryka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, itp. Ten przepis wydaje się dobry, wart przetestowania.

    Odpowiedz
    • Jaworka  22 stycznia 2017 19:50

      Dołączam do kluby ostrych przypraw też lubię pikantnie a nie mdło i nijako także ten przepis również dla mnie

      Odpowiedz
      • Joanna007  22 stycznia 2017 20:14

        To ja też wpisuję się do Waszego klubu 😉 Nie lubię gdy coś jem i gdybym miała zasłonięte oczy to nie zgadłabym co to takiego. Obrzydlistwo takie „potrawy”. Ale z drugiej strony nie lubię też gdy ktoś do potrawy dodaje kucharka, do tego maggi i jeszcze innych gotowców sypnie do gara;/ Język aż piecze od tych „polepszaczy smaku”.

        Odpowiedz
  3. Wusia  20 stycznia 2017 08:04

    Fajny przepis a ja zamiast syropu klonowego dodaję miód.

    Odpowiedz
    • Joanna007  22 stycznia 2017 20:09

      W jakimś przepisie ostatnio widziałam w składnikach syrop klonowy i zastanawiałam się czy można byłoby zastąpić go miodem 😉 Dzięki 😉

      Odpowiedz
  4. Aneta  20 stycznia 2017 10:08

    Muszą być dobre, może kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. luna341  22 stycznia 2017 20:05

    Bosko wyglądają ,ja jednak wolę łagodniejszą wersję

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 października 2017 14:59

    Bardzo często w sezonie letnim robię skrzydełka według tego przepisu , jednak nie dodaję rozmarynu – nie wiem dlaczego , ale nigdy go nie kupowałam nawet – może kiedyś 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany