Aromatyczna tarta z grzybami

tarta z grzybamiPrzepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki na danie: tarta z grzybami

Ciasto:

  • – Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g
  • – mąka                                               300g
  • – żółtko                                             2 szt.
  • – woda                                              100ml
  • – sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • – Śmietanka 42% od OSM Piątnica           100ml
  • – Śmietana 18% od OSM Piątnica             1 łyżka na porcję
  • – cebula                                                        1 średnia sztuka
  • – masło                                                         1 łyżka
  • – podgrzybek świeży lub mrożony            250g
  • – kurki świeże lub mrożone                        250g
  • – pieczarka świeża                                       6 średnich sztuk
  • – mąka                                                           1 łyżeczka
  • – sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (332 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...