Orzechowe mini serniczki z solonym karmelem

Składniki na spód:

80 g ciastek zbożowych

kilka suszonych śliwek

1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę sernikową:

1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

500 g twarogu sernikowego

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na solony karmel:

1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

4 łyżki wody

4 łyżki śmietanki 30%

sól morska

Składniki do dekoracji:

orzeszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki na spód: ciasteczka, suszone śliwki, orzeszki, cynamon drobno zmielić. Dodać podgrzane masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wyłożyć do papilotek – około 2 łyżeczek.

Połączyć wszystkie składniki na masę sernikową: twaróg, białko (żółtka nie używamy), cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Masę sernikową wyłożyć do papilotek, po około 1 – 1,5 łyżki. Wstawić serniczki do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 25 minut.

Przygotować solony karmel. Na patelni połączyć cukier z wodą. Gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu. Odstawić z ognia i dolać śmietankę. Szybko wymieszać karmel ze śmietanką. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotowy solony karmel przelać przez sitko do miseczki. Upieczone i ostudzone (serniczki można upiec wieczór wcześniej i przechować w lodówce) serniczki podawać z łyżką karmelu, posypane orzeszkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...