Przepis Pascala Brodnickiego: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.

Przepis na: 2 porcje

Składniki na danie: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym

  • starta marchewka – 2 sztuki
  • starta cukinia – 2 sztuki
  • starte ziemniaki – 2 sztuki
  • roztrzepane jajko – 1 sztuka
  • starty parmezan – 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • curry lub inna przyprawa – 1 łyżka
  • mąka – 3 łyżki
  • gęsta śmietana – 125 mililitrów
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
  • posiekana mięta – 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 40 mililitrów
  • posiekana kolendra – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Sos: paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj ze śmietaną, miętą, kolendrą, solą i pieprzem.
  2. W miseczce odsącz cukinię, ziemniaki i marchewkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, natką pietruszki i łyżką curry.
  3. Na patelni podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż placuszki przez ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (332 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...