Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 4

Kremowa czekolada z orzechamiSKŁADNIKI na deser: Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 8 mandarynek
  • 1 płatek żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE:

  • Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować ze śmietaną i wanilią. Wlać mleko do żółtek, wyjąć laskę wanilii i gotować, stale mieszając. Gotować przez 10 minut w gorącej kąpieli, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, odstawić na minutę i mieszać do dokładnego połączenia składników. Chłodzić w lodówce przez 3 godziny.
  • 2 mandarynki podzielić na cząstki, z reszty wycisnąć sok. Podgrzać 1/4 soku. Rozpuścić 20 g cukru i żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać z resztą soku i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Osobno stopić resztę gorzkiej czekolady i białą czekoladę w gorącej kąpieli. Wylać cienką warstwą na papierze do pieczenia, przykryć następnym arkuszem i spłaszczyć; chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Orzechy posiekać. Zrobić kulki z czekolady, obtoczyć orzechami i podawać w miseczkach z kawałkami mandarynki, kawałkami czekolady i sosem mandarynkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (358 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...