Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową

na formę ok. 22 cm:

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową – składniki:

 

na spód:
– 100 g dowolnych herbatników ( np. petitki z ząbkami)
– 80 g stopionego masła

na masę serową:
– 1 kg twarożku kanapkowo – sernikowego 
– 5 jajek
– 200 ml śmietanki 30 -36%
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
– 100 g masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
– 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii – siekanych orzechów, rodzynek

polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 50 – 80 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%

Sposób wykonania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek. Przy pomocy malaksera lub wałka pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Połowę masy odlać do innego naczynia.  Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać.
Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.

Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać.
Zalać ostudzony deser.

Smakował ci ten sernik? Wypróbuj też:

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

Przepis na sernik na zimno z bakaliami

­ W upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia. Składniki: pół kilograma

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (349 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  19 grudnia 2016 13:14

    Ależ cudowności! *_* Uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  19 grudnia 2016 14:38

    Pychota!

    Odpowiedz
  3. A. czy  19 grudnia 2016 14:45

    Mniam 😛

    Odpowiedz
  4. ewka  19 grudnia 2016 17:35

    na pewno pyszniutki

    Odpowiedz
  5. afrodyta  19 grudnia 2016 21:19

    Na sam widok ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  6. Ewcia  19 grudnia 2016 22:09

    Sernik jest zawsze pyszny. To takie sztandarowe ciacho 😀

    Odpowiedz
  7. macierzanka  20 grudnia 2016 14:09

    Sernik połączony z makiem może być bardzo dobry.

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 04:24

    Mam swój wypróbowany sernik z brzoskwiniami, o który zawsze się dopominają, palce lizać.

    Odpowiedz
  9. Wusia  24 grudnia 2016 13:18

    Poezja!

    Odpowiedz
  10. marcia7  6 stycznia 2017 10:55

    bardzo świąteczny

    Odpowiedz
  11. efffciaa  11 maja 2017 13:24

    Bardzo fajny przepis , z całą pewnością go wypróbuję , a jak już go wypróbuję to na pewno się podzielę z wami tym , jak mi wyszedł i czy był smaczny 🙂

    Odpowiedz
  12. Norbert  19 kwietnia 2022 18:53

    W przepisie jest „2 łyżki gorzkiego kakao”, zaś nigdzie nie potrafię znaleźć co z nim zrobić : ) ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany