Przepis na karpia: Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

Przepis na karpia

Świąteczny karp z serowo-pieczarkowym farszem – Fot. MSM Mońki

Przepis na karpia: Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem – Składniki

  • – świeży karp, ok. 1,2 kg                                            
  • – 500 g świeżych pieczarek                                 
  • – 1 cebula                                                         
  • – 1 średni pęczek natki pietruszki                                        
  • – 150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach             
  • – 3 ząbki czosnku                                                            
  • – 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać  i nafaszerować  karpia, następnie natłuścić  rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (352 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...