Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym

ciasto-z-pomaranczami_octim_0

Składniki na: Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym 

  • – 2,5 szklanki mąki pszennej
  • – 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • – 1 szklanka cukru
  • – 3 czubate łyżki kakao
  • – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 2 szklanki gorącej wody
  • – 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • – 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • – 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzony dwukrotnie przez jury)
  • – 2 świeże pomarańcze


Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon i kardamon. Następnie dodajemy sól i cukier, mieszamy wszystkie składniki. Następnie dolewamy powoli olej, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Na wierzchu układamy plastry lekko podsuszonej  pomarańczy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.

Przepisem na domowy wypiek o oryginalnym smaku podzieliła się z nami  firma OCTIM – producent nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Octu jabłkowego. OCTIM przypomina, że wyrób ten nie zawiera substancji konserwujących, posiada natomiast makro- i mikroelementy (takie jak: potas, żelazo i magnez) oraz witaminy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (337 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...