Zadbaj o paznokcie zimą! Dieta wzmacniająca paznokcie

Zima to trudny czas dla naszych paznokci. Gdy spada temperatura, a za oknem szybko robi się ciemno, niechętnie zdobywamy się na fizyczną aktywność, co utrudnia usuwanie toksyn z organizmu i z reguły zaczynamy gorzej się odżywiać. Brak słońca i zimno zachęca do spożywania ciężkich, tłustych potraw i słodyczy, a zapadający mrok jest impulsem do wzmożonego spożywania kawy i herbaty, które mają pomóc nam w walce z sennością. Wszystkie te czynniki w połączeniu z mroźnym powietrzem i koniecznością ciągłego noszenia rękawiczek, odbijają się na wyglądzie naszych paznokci, które stają się łamliwe i rozdwojone.  Jeżeli zaobserwowałaś u siebie zależność: zima-zniszczona płytka i nawet manicure japoński nie pomaga, to dieta wzmacniająca paznokcie będzie idealna właśnie dla Ciebie! Zminimalizuje przykre efekty zmagań z zimową aurą i sprawi, że Twoje paznokcie znów zaczną wyglądać dobrze!

fot. Freepik

Sprawdź także: Przebarwione, żółte paznokcie – jak się ich pozbyć?

 

Dieta wzmacniająca paznokcie – Najpierw usuń toksyny

Żeby wpłynąć na wygląd paznokci poprzez odżywianie, trzeba zacząć od wyeliminowania z diety produktów, zawierających toksyny, które uszkadzają strukturę paznokcia. Należy do nich żywność wysoko przetworzona, taka jak: chipsy, fast foody i słodycze. Powinno się też zrezygnować bądź ograniczyć spożycie wędzonego mięsa oraz potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Czarną herbatę i kawę, które wypłukują z organizmu witaminy i minerały niezbędne w procesie regeneracji płytki paznokcia, lepiej (choć w części) zastąpić wodą mineralną lub zieloną herbatą. W usuwaniu nadmiaru toksyn z organizmu pomoże picie co najmniej 2 litrów wody dziennie.

 

Sięgnij po wapń i żelazo

 

 

 

Problemy z paznokciami skutecznie rozwiąże spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak: mleko, sery, jogurty, kefiry czy maślanki. Dobroczynne działanie będą miały także szprotki, orzechy oraz warzywa strączkowe. Ponadto do utwardzenia i wzmocnienia płytki paznokciowej skutecznie przyczyni się żelazo, zawarte m.in. w: czerwonym mięsie, rodzynkach, suszonych śliwkach i morelach oraz zielonych warzywach: szpinaku, brokułach, jarmużu, cykorii i cukinii.

Wykorzystaj potęgę minerałów

Polecamy również: Sposoby na zniszczone paznokcie – poznaj nawyki, które pomogą im się zregenerować!

 

 

Aby zapewnić paznokciom prawidłowy wzrost, należy spożywać cynk, który bierze udział w tworzeniu białka odpowiadającego za ten proces. Duże ilości tego minerału znajdziesz w wątróbce, płatkach owsianych, pomidorach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika. Dietę wzbogacaj także kalarepką, selerem i rzodkiewką. Zwierają one duże ilości krzemu, zmniejszającego kruchość paznokci.

Najwięcej witaminy mają…

 

a przynajmniej powinny mieć Twoje paznokcie! Jednym z podstawowych budulców paznokcia jest keratyna, której wytwarzanie aktywuje witamina A. Znajdziesz ją w marchwi, brokułach, szczypiorku, koprze i w natce pietruszki.

Stare przysłowie mówi, że kiedy powie się „A”, trzeba powiedzieć „B”. Zaufaj tym słowom i dołącz do diety produkty bogate w witaminy z grupy B takie jak ryby i tran, ale także: proso, orzeszki piniowe, ziemniaki, awokado, kurczak, owies, kukurydza, papryka czy soja.

 

Już dziś dodaj do swojej diety produkty z naszej listy i ciesz się zdrowym wyglądem paznokci przez całą zimę!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...