Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

pancake-z-masanki-z-sosem-karmelowym-i-owocami_foto

Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Składniki:

– Masło Ekstra od OSM Piątnica               50g

– mąka pszenna                                           2 szklanki

– proszek do pieczenia                                2  łyżeczki

– cukier                                                         3 łyżki

– jajka                                                            3 szt.

– maślanka                                                    3 szklanki

– olej do natłuszczenia patelni

– ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

 

Sos karmelowy:

– Śmietanka 42% od OSM Piątnica           200ml

– Masło Ekstra od OSM Piątnica                1 łyżka

– cukier                                                         6 łyżek

– woda                                                          100ml

 

Wykonanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę, 
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją
z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (297 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...