Udka gęsie duszone z jabłkami

Udka gęsie duszone z jabłkami

Składniki:

  • 2 udka z gęsi ­
  • łyżka smalcu
  • 15 g przyprawy do kurczaka Knorr ­
  • cebula ­
  • 4 jabłka
  • litr rosołu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
  4. Podlej rosołem i duś do miękkości.
  5. Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (265 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...