WŁOSKA SALTIMBOCCA – danie z cielęciny

saltimbocca

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Składniki na danie: SALTIMBOCCA  – danie z cielęciny

  • 800 g plasterków cielęciny
  • 180 g prosciutto crudo
  • 50 g masła
  • 100 g wytrawnego wina Marsala
  • 10 g mięty
  • sól i pieprz
  • brunatny sos z cielęciny

 

Sposób przygotowania:

Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.

Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.

Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (303 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...