Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami
Ten pomysł na deser przygotowali dla Was eksperci Ahmad Tea London.
Składniki na: Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami
Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea London
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 4 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka:
- mrożone owoce
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- bita śmietana
- cukier puder
Sposób przygotowania ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
- Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.
- W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.
- Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania bezy :
- Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.
Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:
- Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.
- Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.
- Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.
Komentarze
ślicznie wygląda
Słodkości uwielbiam a więc to coś dla mnie jestem niesamowitym łasuchem
O ja Cię, jakie pyszności *_*
Zamiast o kolacji – myślę o podwieczorku, kiedy widzę takie pyszności!
Wygląda wspaniale, ale ja i tak wolę torciki Pavlova.Bardzo podobne tylko wymagają mniej pracy a smak – po prostu niebo w gębie!
mniam!
Apetyczne.
Z chęcią spróbowałabym tego podwieczorku ,bo wygląda zachęcająco.
Pychota 🙂
ale pyszności
wygląda genialnie na pewno wypróbuje przepis
Czas pieczenia bezy to tylko godzine? Jestem w szoku, bo za każdym razem jak robie beze to niestety musi ona poleżeć przynajmniej 2,5 żeby była chrupiąca, a nie gumowata…….
Pysznie wyglądają 🙂
aż ślinka cieknie
Wygląda świetnie. Chyba bym nie odmówiła. Tyle, że trochę roboty z tym jest.
lubię takie lekkie desery
Wygląda fajnie , ale moje wrażliwe zęby mówią zdecydowanie ” nie ” tej potrawie 🙂 Jakbym zjadła mrożone owoce to bym chyba padła z bólu potem . Też tak macie na zimne ?
O ale super przepis, na pewno zapisze i wypróbuję , bardzo lubię bezę ( chociaż nie zawsze mi wychodzi) , moje dzieci będą zachwycone 😁