Leczo z kurczakiem

kuhne_zdjecie1

fot. Kuhne

Składniki na danie: Leczo z kurczakiem

• 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 puszka pomidorów
• podwójna pierś z kurczaka
• 4 czerwone papryki
• 4 żółte papryki
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 1 cukinia
• sól, pieprz

Sposób wykonania

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka.  Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (311 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agata20  1 listopada 2016 15:50

    Moim zdaniem pierś kurczaka nie pasuje do leczo, lepsza byłaby wieprzowina lub kiełbasa.

    Odpowiedz
  2. MelaNika  1 listopada 2016 18:00

    Lubię leczo, ale bez drobiu.

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 listopada 2016 18:03

    A ja bez papryki.

    Odpowiedz
  4. xtina120  1 listopada 2016 22:01

    O jak ja już dawno nie jadłam leczo

    Odpowiedz
    • linea  2 listopada 2016 08:49

      Teraz jest odpowiednia pora na przypomnienie sobie tej potrawy. Jest zimno i paskudnie, więc fajnie jest przyjść do domu i zjeść coś rozgrzewającego 🙂

      Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  2 listopada 2016 08:34

    Ja też robię leczo ,ale z kiełbasą, i dużo papryki i cebuli i pomidorów. Czasem jak miałam z działki dużo kabaczka czy cukinii, to też dokładałam pokrojone w kostkę. Ale to tylko,jak miałam ich nadmiar.

    Odpowiedz
    • linea  2 listopada 2016 08:48

      Ja też przeważnie robię z kiełbasą, ale z kurczakiem również mi się zdarza, nie koniecznie jest to filet, ale robiłam kilk razy leczo z mięsem z obgotowanego udka. I dla mnie to było smaczniejsze niż filet.

      Odpowiedz
  6. Kaja  2 listopada 2016 11:15

    z chęcią bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
  7. bazuka  2 listopada 2016 17:16

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  3 listopada 2016 12:15

    Z pewnością pyszne 🙂

    Odpowiedz
  9. Jaworka  12 listopada 2016 09:34

    Często robię leczo ale również z kiełbasą z mięsem z kurczaka nie robiłam nigdy dla mnie leczo ma być ostre pikantne dobrze rozgrzewające

    Odpowiedz
  10. marcia7  6 stycznia 2017 12:00

    idealne z ciemnym ryżem

    Odpowiedz
  11. efffciaa  11 maja 2017 15:04

    Lecza nigdy nie lubiłam jeść i nadal nie lubię , ale lubię je robić 🙂 i od czasu do czasu zrobię , próbowałam je wykonać według tego przepisu – wyszło bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany