Trifle Dyniowe

trifle-z-dyni-2

fot. Cukier Królewski

Trifle to bardzo popularny na świecie deser pochodzący z Anglii, jednak zupełnie nie znany w Polsce. Jego dyniowa odsłona jest warta przetestowania – zrób to z nami według poniższego przepisu

Czas przygotowania – 60 minut
Poziom – łatwy

Składniki na deser: Trifle Dyniowe

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 3 płaskie łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
  • 1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
  • 200 g śmietany kremówki (30%)

Do dekoracji:

Cukier puder w młynku Cukier Królewski

 

 

Sposób przygotowania:

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.

Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.

Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.

 

Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska  – http://www.delimamma.pl/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...