Ciasto Caprese z migdałami i czekoladą

neapol-ciasto-capri

fot. program „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowany w Polsat Food Network

Ilość porcji:  8-10

Składniki na ciasto Caprese z migdałami i czekoladą

  • 100g całych, obranych ze skórki migdałów
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 5 jajek ( oddzielnie białko i żółtko)
  • 160g drobnego cukru
  • 265g gorzkiej czekolady-roztopionej
  • 50g posiekanych migdałów

Polewa:

  • 70ml wody
  • 90g drobnego cukru
  • 30g kakao
  • 25g płynnej glukozy
  • 2 płaty żelatyny

 

Do dekoracji kandyzowana cytryna lub krojone migdały

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180c. Nasmaruj głęboką na 20 cm formę do pieczenia.
  2. Przygotowanie ciasta zacznij od zmielenia migdałów z 50g cukru pudru w robocie kuchennym. Wbij całe jajko, zółtka oraz 160g cukru pudru. Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Ubij białka.
  4. Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę z żółtkami i miksturą z cukru. Dodaj mielone i siekane migdały. Teraz spokojnie, po łyżce dodaj ubite białka.
  5. Wlej miksturę do przygotowanej formy i piecz około 40-45 minut.
  6. By przygotować polewę wlej do garnuszka wodę, cukier, kakao i glukozę, a wszystko doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  7. Wrzuć płaty żelatyny do garnka i zalej wodą żeby zmiękły. Odsącz i wrzuć do garnka ze składnikami do polewy. Mieszaj aż wszystko się rozpuści.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż na paterę. Polej polewą i udekoruj kandyzowaną cytryną.

Przepis pochodzi z programu  „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowanego w Polsat Food Network. Premierowe odcinki już od 5 października o 22:00, i 22:30

neapol-ciasto-capri-2

fot. program „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowany w Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...