Łosoś z grilla w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

Łosoś z grilla w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

Składniki na danie: Łosoś z grilla w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

  • 600 g fileta z łososia bez skóry
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 sztuka cukinii
  • kilka gałązek pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kwadraty 6×6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
  2. Przygotuj glazurę – w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann’s i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
  3. W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
  4. Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
  5. Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (337 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...