Dla wegetarian: Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Jarmuż,-szpinak-i-makaron

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

 

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  2. Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  4. Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  6. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...