Spaghetti z karczochami i sosem serowym

Spaghetti-z-karczochami-i-sosem-serowym

Składniki na danie: Spaghetti z karczochami i sosem serowym

  • – świeże dojrzałe karczochy                              3 średnie szt.
  • – sok z ½ cytryny
  • – oliwa z oliwek                                                   3 łyżki
  • – boczek wędzony parzony                               200g
  • – czosnek                                                             4 ząbki
  • – makaron spaghetti                                         500g
  • – sól, pieprz grubo zmielony do smaku
  • – sos serowy „Tarsmak”
  • – natka pietruszki

Wykonanie:

Z karczochów usunąć nożem twarde zewnętrzne liście. Z górnej części karczocha odciąć 1/3 ( ok. 3 -4 cm) Odciąć również łodygę, aż pojawi się serce karczocha. Przecięte miejsca posmarować sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Tak przygotowane ugotować do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( ok. 40 minut) Wyciągnąć, odsączyć z wody i pokroić na ósemki.

Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, przygotowane wcześniej karczochy i całość krótką chwilę poddusić. Dodać ugotowane na półtwardo spaghetti, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i wyłożyć na talerze.

Każdą porcję solidnie polać sosem serowym „Tarsmak”

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...