Szybkie i proste danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem
Przepis na Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem
- 350 g makaronu (najlepiej penne)
- 400 g ciecierzycy
- 100 g boczku
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- pietruszka
Sposób przygotowania:
Jeśli do przygotowania tego dania używacie suchej ciecierzycy, pamiętajcie, aby wcześniej namaczać ją w wodzie przez minimum 12 godzin (będziecie potrzebować 3 litrów wody na każde 500 g suchej ciecierzycy).
Do garnka o wysokich brzegach wkładamy dobrze umytą ciecierzycę, gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Używając wyłącznie drewnianych sztućców, sprawdzamy stan ciecierzycy. Kiedy będzie ugotowana, doprawiamy ją solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni boczek, do którego dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz odrobinę oliwy i wody. Podsmażamy przez kilka minut.
W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody, w której gotujemy makaron penne. Po upływie połowy czasu gotowania odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię z ciecierzycą i boczkiem. Kontynuujemy gotowanie makaronu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody i oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy odrobiną poszatkowanej świeżej natki pietruszki. Zostawiamy na kilka minut (pozwalając na dobre wymieszanie się smaków), po czym podajemy.
Mniam, mniam, mniam!
To danie zupełnie nie jest dla mnie , nie lubię większości jego składników , najbardziej nie lubię cieciorki , oraz oczywiście boczku . Czekam na inne przepisy z makaronem 🙂
W takiej wersji makaronu nie miałam okazji jeść. Nigdy do tej pory nie jadłam ciecierzycy, nie znam jej smaku, więc nie wiem, czy to danie by mi smakowało.
Uwielbiam cieciorka mniam polecam 🙂
Ja też lubię ciecierzycę. I boczuś też lubię, i makaron 🙂
Bardzo lubię dania z ciecierzycą,dlatego ten przepis wykorzystam.Ostatnio zrobiłam humus i pasztet.Cieciorka ma bardzo dużo właściwości i witamin.
Gdyby nie boczek to propozycja byłaby dla mnie kusząca. Jestem wegetarianką, więc ciecierzyca i inne rośliny strączkowe są ważną częścią mojego jadłospisu. Cenię też sobie świeże przyprawy i zioła 🙂
jadłam juz coś podobnego, pycha! 🙂
Już po raz któryś piszę, że jak przepis jest prosty i szybki to zawsze znajdzie moje uznanie.Składniki zwyczajne, i smaczne, potrawa może być i na obiad i kolację.
Trzeba wypróbować, mam cieciorkę…
Świetny przepis, z pewnością prędzej czy później go wypróbuję 🙂 Teraz trzeba przepisać/ wkleić do mojego „przepiśnika” i niech oczekuje na swoją premierę w mojej kuchni 😉
Danie wygląda bardzo apetycznie, ale aż wstyd się przyznać, bo nigdy nie jadłam ciecierzycy, muszę w końcu to zmienić, bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Aż zgłodniałam 🙂
Zrobię to dziś na kolacje, ale wybiorę ciecierzyce z puszki i tym samym ułatwię oraz przyśpieszę sobie prace 🙂
Nie przepadam za ciecierzycą więc nie za bardzo zasmakowałoby mi to danie