Żurek staropolski z białą kiełbasą
Żurek staropolski z białą kiełbasą – przepis na Wielkanoc autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Żurek staropolski z białą kiełbasą
- -śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
- – śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200ml
- – kości wędzone od schabu ½ kg
- – marchew 2 średnie szt.
- – pietruszka 1 średnia szt.
- – seler ¼ średniej szt.
- – woda ok. 3l
- – liść laurowy 3 szt.
- – ziele angielskie 5-6 ziarenek
- – gotowy zakwas – żurek 1 butelka ok. 500ml
- – cebula 1 szt.
- – pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- – czosnek 3 – 4 ząbki
- – kiełbasa biała surowa 0,7kg
- – jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zobacz także:
Zupy na Wielkanoc – 5 najlepszych przepisów na aromatyczny świąteczny obiad
Żurek w wersji na bogato 🙂 Ja do swojego żurku oprócz wyżej wymienionych składników zawsze jeszcze wrzucam ze dwie pieczarki pokrojone w plasterki – zdecydowanie podnoszą smak żurku 🙂
Taki żurek robię w ciągu roku wiele razy. U mnie na te święta jada się barszcz świąteczny na zakwasie. Nigdy za nim nie przepadałam, bo ma specyficzny smak, ale od 2 lat zaczął mi smakować 🙂
Super żurek na bogato i wszystko w nim jest. Taki lubię nie tylko na Wielkanoc ale często robię podobny w ciągu roku.
Smakowity!
Nie lubię białej kiełbasy, ale żurek uwielbiam;)
Ja do takiego żurku dodaję jeszcze 3 grzyby suszone.
Ja żurek gotuje na wędzonych zeberkach mięso z których po ugotowaniu kroję w kostek i dodaje do zupy. Do tego dodaje kiełbasę wiejska wędzoną podsmażoną wcześniej na patelni wraz z cebulką. Wychodzi pyszny
dla mnie rewelacja
Fajny przepis 🙂
Uwielbiam żurek! 🙂
Najlepszy żurek robi moja mama!
Ja żurku nie robiłam, ale bardzo lubię. Podziwiam każdego kto taką zupę potrafi ugotować, nigdy nie wiem czy na talerzu mam barszcz biały czy żurek, nie mam pojęcia czym obie zupy się różnią.
u mnie dziś na śniadanie poświąteczny żurek ) uwielbiam z kiełbaską i jajeczkiem mniam !
No i ślinka cieknie…
Super