Żurek staropolski z białą kiełbasą

Żurek staropolski z białą kiełbasą

Żurek staropolski z białą kiełbasą  – przepis na Wielkanoc autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Żurek staropolski z białą kiełbasą                            

  •  -śmietana kwaśna 18% „Piątnica”                      200g
  • – śmietanka słodka 30% „Piątnica”                      200ml
  • – kości wędzone od schabu                                  ½ kg
  • – marchew                                                              2 średnie szt.
  • – pietruszka                                                            1 średnia szt.
  • – seler                                                                      ¼  średniej szt.
  • – woda                                                                     ok. 3l
  • – liść laurowy                                                          3 szt.
  • – ziele angielskie                                                     5-6 ziarenek
  • – gotowy zakwas – żurek                                       1 butelka ok. 500ml
  • – cebula                                                                   1 szt.
  • – pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • – czosnek                                                                3 – 4 ząbki
  • – kiełbasa biała surowa                                         0,7kg
  • – jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Zobacz także:

Zupy na Wielkanoc – 5 najlepszych przepisów na aromatyczny świąteczny obiad

Zupy na Wielkanoc – 5 najlepszych przepisów na aromatyczny świąteczny obiad

Powoli czas rozpocząć przygotowania do jednego z najbardziej radosnych świąt. Pomyśleć o wiosennych porządkach, przygotować z dziećmi pierwsze dekoracje, zaplanować świąteczne menu, a w związku z tym listę zakupów. Jeśli chodzi o planowanie wielkanocnego jadłospisu, to nie może w nim zabraknąć typowych dla tego święta zup.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (268 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  25 marca 2016 17:00

    Żurek w wersji na bogato 🙂 Ja do swojego żurku oprócz wyżej wymienionych składników zawsze jeszcze wrzucam ze dwie pieczarki pokrojone w plasterki – zdecydowanie podnoszą smak żurku 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  25 marca 2016 18:54

    Taki żurek robię w ciągu roku wiele razy. U mnie na te święta jada się barszcz świąteczny na zakwasie. Nigdy za nim nie przepadałam, bo ma specyficzny smak, ale od 2 lat zaczął mi smakować 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  25 marca 2016 20:01

    Super żurek na bogato i wszystko w nim jest. Taki lubię nie tylko na Wielkanoc ale często robię podobny w ciągu roku.

    Odpowiedz
  4. martucha180  25 marca 2016 21:29

    Smakowity!

    Odpowiedz
  5. xtina120  25 marca 2016 23:09

    Nie lubię białej kiełbasy, ale żurek uwielbiam;)

    Odpowiedz
  6. macierzanka  26 marca 2016 18:15

    Ja do takiego żurku dodaję jeszcze 3 grzyby suszone.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  27 marca 2016 18:22

    Ja żurek gotuje na wędzonych zeberkach mięso z których po ugotowaniu kroję w kostek i dodaje do zupy. Do tego dodaje kiełbasę wiejska wędzoną podsmażoną wcześniej na patelni wraz z cebulką. Wychodzi pyszny

    Odpowiedz
  8. KJ  27 marca 2016 19:14

    dla mnie rewelacja

    Odpowiedz
  9. Patriszia  27 marca 2016 19:22

    Fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta  28 marca 2016 23:33

    Uwielbiam żurek! 🙂

    Odpowiedz
  11. bbo  29 marca 2016 10:59

    Najlepszy żurek robi moja mama!

    Odpowiedz
  12. Agnieszka  30 marca 2016 15:59

    Ja żurku nie robiłam, ale bardzo lubię. Podziwiam każdego kto taką zupę potrafi ugotować, nigdy nie wiem czy na talerzu mam barszcz biały czy żurek, nie mam pojęcia czym obie zupy się różnią.

    Odpowiedz
  13. asia  31 marca 2016 08:37

    u mnie dziś na śniadanie poświąteczny żurek ) uwielbiam z kiełbaską i jajeczkiem mniam !

    Odpowiedz
  14. monicitia  18 czerwca 2016 23:32

    No i ślinka cieknie…

    Odpowiedz
  15. karr96  15 kwietnia 2017 21:42

    Super

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany