Idealne ciasto na spotkanie z przyjaciólką

Słodkie cista i ciasteczka o kruchej strukturze idealnie pasują na spotkania przy kawie lub rodzinne przyjęcia. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne. Wystarczy odrobina wyobraźni, chęci i przy minimalnym wysiłku możemy przygotować wyśmienity deser, który skradnie serca wszystkich gości.

ciasto-na-spotkanie-z-przyjaciólmi

Babki i babeczki

Babka piaskowa to rodzaj kruchego, puszystego ciasta. Ciasto często gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości lub na co dzień. Struktura babki piaskowej przypomina ciasto kruche jest jednak bardziej delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Sporządzana jest z dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej, dzięki którym ma tak gładką, aksamitną konsystencję. Babka piaskowa najlepiej smakuje z aromatem waniliowym, oblana białym lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczy lub cytryny. Kiedy mówimy o deserach, które sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi, trudno nie wspomnieć o kruchych babeczkach wypełnionych ulubionym kremowym nadzieniem, np. budyniowym lub serowym. Babeczki będą pięknie wyglądały udekorowane świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami startej czekolady.

Tarty ze świeżymi owocami

Dużym zainteresowaniem cieszą się także tarty. Są to wypieki pochodzące z Francji. Tarta składa się z cienkiego spodu wykonanego zwykle z kruchego ciasta oraz warstwy nadzienia. Najsmaczniejsze tarty to te wypełnione kremem czekoladowym lub serkiem mascarpone. Na powierzchni ciasta układana jest dodatkowo dekoracja ze świeżych owoców – często sezonowych. Opcjonalnie całość można oblać także sosem owocowym lub galaretką.

Serniki z twarogu lub serka homogenizowanego

Sernik to sztandarowe polskie ciasto. Wypiekany na kruchym lub półkruchym spodzie sernik z białego twarogu lub serka homogenizowanego to idealna propozycja na każdą okazję. Do masy serowej warto dodać wiórki kokosowe, rodzynki, migdały, świeże owoce lub skórkę pomarańczową, które nadadzą delikatny smak i aromat. Po wyjściu z piekarnika wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, można go dodatkowo udekorować frużeliną, polewą czekoladową lub posypać kakao. Jeżeli chcemy spotęgować efekt smakowy i dodać ciastu więcej słodyczy, warto wierzch ciasta wyłożyć bezami. Alternatywą deseru na upalne dni jest sernik na zimno. Po upieczeniu spodu w tortownicy, masę serową wylewamy na ciasto, zatapiamy w niej ulubione owoce i całość pokrywamy warstwą tężejącej galaretki. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem. Ze względu na swój piękny efekt i wyśmienity smak, sernik na zimno z powodzeniem może zastąpić klasyczny tort urodzinowy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. gusia.  9 marca 2016 18:28

    Nie robiłam nigdy tary, ale może w sezonie letnim zrobię.Póki co troszkę ograniczam słodkości,bo wiosna idzie,trzeba trzymać linię,a ta nie zawsze musi być wyrazista 🙂

    Odpowiedz
  2. Melrose  9 marca 2016 18:48

    Aż zaproszę moją przyjaciółkę na kawkę i upiekę jakąś tartę. Nie są trudne do zrobienia, a na pewno wywołam ty, uśmiech na twarzy mojej przyjaciółki 🙂

    Odpowiedz
    • Melrose  17 lutego 2017 10:22

      😉

      Odpowiedz
  3. nungal  9 marca 2016 20:15

    świetnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje – najlepsze są proste w przygotowaniu ciasta, bo zawsze smakują wybornie 🙂

    Odpowiedz
  4. bbo  9 marca 2016 20:39

    Dostałam w prezencie śliczną foremkę do tart i zdecydowanie za rzadko jej używam. Ten artykuł mi to uświadomił. Muszę zacząć działać w kuchni.

    Odpowiedz
  5. martucha180  9 marca 2016 21:00

    Ja też nigdy nie robiłam tarty. Jeść i owszem, jadłam, ale sama jej nie robiłam nigdy. tak samo sernika z serków homogenizowanych. Ale jak sie napatrzyłam na zdjęcia ciast, to już się nie mogę doczekać jutrzejszego tortu urodzinowego cioci! Ha!

    Odpowiedz
  6. Żanett  10 marca 2016 09:01

    Tarty uwielbiam, wszystkie 🙂

    Odpowiedz
  7. mama_kazala  10 marca 2016 11:58

    przypomina mi to mojego pierwszego w życiu torta biszkoptowego z galeretką i truskawkami na dzień matki w wieku 10 lat… 🙂 tylko pewnie ten nie jest mokry od galaretki cały 😉

    Odpowiedz
  8. nuczka  10 marca 2016 22:11

    Ciasto smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne, wygląda kapitalnie i trzeba będzie wypróbować, bo aż chce się jeść, jak patrzę na te pyszności…super 😉

    Odpowiedz
  9. Jaworka  11 marca 2016 17:42

    Nigdy nie jadłam i nie robiłam tarty ale może najwyższy czas wziąć się za upieczenie jej może akurat mi się uda bo wyglądają bardzo smakowicie a w sezonie letnim będzie dość świeżych owoców

    Odpowiedz
  10. raczek  11 marca 2016 19:17

    Bardzo fajnie wygląda ta tarta, nie tylko na spotkanie z przyjaciółka ale i na inne spotkania będzie smacznym „ciasteczkiem” do kawy lub herbaty… super 😉

    Odpowiedz
  11. efffciaa  14 marca 2016 15:09

    Dla mnie najszybszym i najmniej czasochłonnym ciastem były zawsze tarty z owocami , szybkie kruche ciasto plus owoce plus galaretka – smakuje wyśmienicie a chwila roboty .

    Odpowiedz
  12. Agnieszka  14 marca 2016 17:38

    Muszę w końcu zrobić tartę, tyle o niej się pisze. Jestem wielbicielką ciast, zarówno pieczenia jak konsumowania. Kto wie może pieczenie ciast stanie się moją pasją. Jejku tak się naczytałam o ciastach, że nabrałam na nie apetytu.

    Odpowiedz
  13. janka1312  14 marca 2016 23:21

    nie mogę doczekać się lata i przepysznych ciast z truskawkami 😉

    Odpowiedz
  14. Aneta  16 marca 2016 14:05

    W tamtym roku, w sierpniu, na swoje urodziny zrobiłam swoją pierwszą w życiu tartę – z białą czekoladą, borówkami i różowymi winogronami. Powiem nieskromnie, że była to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłam 😀 😀 😀

    Odpowiedz
  15. mama_kazala  17 marca 2016 13:13

    dzięki! moja przyjaciólka się z pewnością ucieszy 🙂 bardzo lubi domowe wypieki, nie to co ja…ja tam tylko skubne troszkę, jak wróbelek 😀 cip cip …nie wiem kiedy znika…

    Odpowiedz
  16. lilkawodna  27 marca 2016 18:43

    Sama robię tartę na spotkań spotkań kolezanka Mi. Nie dość ze szybko się je robi to jest pełen owoców. Przez to mniejsze mam wyrzuty sumienia ze jem ciasto 🙂

    Odpowiedz
  17. AnnStyl  17 kwietnia 2016 12:06

    Tarty, to faktycznie dość popularne od pewnego czasu i łatwe w wykonaniu ciasta, które można podawać na różne sposoby. Na słodko, słono, z mięsem, warzywami, rybami i generalnie wszystkim co mamy pod ręką. A do tego zazwyczaj smakują wyśmienicie i wyglądają apetycznie. Lubię eksperymentować z tartami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany