Idealne ciasto na spotkanie z przyjaciólką
Słodkie cista i ciasteczka o kruchej strukturze idealnie pasują na spotkania przy kawie lub rodzinne przyjęcia. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne. Wystarczy odrobina wyobraźni, chęci i przy minimalnym wysiłku możemy przygotować wyśmienity deser, który skradnie serca wszystkich gości.
Babki i babeczki
Babka piaskowa to rodzaj kruchego, puszystego ciasta. Ciasto często gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości lub na co dzień. Struktura babki piaskowej przypomina ciasto kruche jest jednak bardziej delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Sporządzana jest z dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej, dzięki którym ma tak gładką, aksamitną konsystencję. Babka piaskowa najlepiej smakuje z aromatem waniliowym, oblana białym lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczy lub cytryny. Kiedy mówimy o deserach, które sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi, trudno nie wspomnieć o kruchych babeczkach wypełnionych ulubionym kremowym nadzieniem, np. budyniowym lub serowym. Babeczki będą pięknie wyglądały udekorowane świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami startej czekolady.
Tarty ze świeżymi owocami
Dużym zainteresowaniem cieszą się także tarty. Są to wypieki pochodzące z Francji. Tarta składa się z cienkiego spodu wykonanego zwykle z kruchego ciasta oraz warstwy nadzienia. Najsmaczniejsze tarty to te wypełnione kremem czekoladowym lub serkiem mascarpone. Na powierzchni ciasta układana jest dodatkowo dekoracja ze świeżych owoców – często sezonowych. Opcjonalnie całość można oblać także sosem owocowym lub galaretką.
Serniki z twarogu lub serka homogenizowanego
Sernik to sztandarowe polskie ciasto. Wypiekany na kruchym lub półkruchym spodzie sernik z białego twarogu lub serka homogenizowanego to idealna propozycja na każdą okazję. Do masy serowej warto dodać wiórki kokosowe, rodzynki, migdały, świeże owoce lub skórkę pomarańczową, które nadadzą delikatny smak i aromat. Po wyjściu z piekarnika wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, można go dodatkowo udekorować frużeliną, polewą czekoladową lub posypać kakao. Jeżeli chcemy spotęgować efekt smakowy i dodać ciastu więcej słodyczy, warto wierzch ciasta wyłożyć bezami. Alternatywą deseru na upalne dni jest sernik na zimno. Po upieczeniu spodu w tortownicy, masę serową wylewamy na ciasto, zatapiamy w niej ulubione owoce i całość pokrywamy warstwą tężejącej galaretki. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem. Ze względu na swój piękny efekt i wyśmienity smak, sernik na zimno z powodzeniem może zastąpić klasyczny tort urodzinowy.
Nie robiłam nigdy tary, ale może w sezonie letnim zrobię.Póki co troszkę ograniczam słodkości,bo wiosna idzie,trzeba trzymać linię,a ta nie zawsze musi być wyrazista 🙂
Aż zaproszę moją przyjaciółkę na kawkę i upiekę jakąś tartę. Nie są trudne do zrobienia, a na pewno wywołam ty, uśmiech na twarzy mojej przyjaciółki 🙂
😉
świetnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje – najlepsze są proste w przygotowaniu ciasta, bo zawsze smakują wybornie 🙂
Dostałam w prezencie śliczną foremkę do tart i zdecydowanie za rzadko jej używam. Ten artykuł mi to uświadomił. Muszę zacząć działać w kuchni.
Ja też nigdy nie robiłam tarty. Jeść i owszem, jadłam, ale sama jej nie robiłam nigdy. tak samo sernika z serków homogenizowanych. Ale jak sie napatrzyłam na zdjęcia ciast, to już się nie mogę doczekać jutrzejszego tortu urodzinowego cioci! Ha!
Tarty uwielbiam, wszystkie 🙂
przypomina mi to mojego pierwszego w życiu torta biszkoptowego z galeretką i truskawkami na dzień matki w wieku 10 lat… 🙂 tylko pewnie ten nie jest mokry od galaretki cały 😉
Ciasto smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne, wygląda kapitalnie i trzeba będzie wypróbować, bo aż chce się jeść, jak patrzę na te pyszności…super 😉
Nigdy nie jadłam i nie robiłam tarty ale może najwyższy czas wziąć się za upieczenie jej może akurat mi się uda bo wyglądają bardzo smakowicie a w sezonie letnim będzie dość świeżych owoców
Bardzo fajnie wygląda ta tarta, nie tylko na spotkanie z przyjaciółka ale i na inne spotkania będzie smacznym „ciasteczkiem” do kawy lub herbaty… super 😉
Dla mnie najszybszym i najmniej czasochłonnym ciastem były zawsze tarty z owocami , szybkie kruche ciasto plus owoce plus galaretka – smakuje wyśmienicie a chwila roboty .
Muszę w końcu zrobić tartę, tyle o niej się pisze. Jestem wielbicielką ciast, zarówno pieczenia jak konsumowania. Kto wie może pieczenie ciast stanie się moją pasją. Jejku tak się naczytałam o ciastach, że nabrałam na nie apetytu.
nie mogę doczekać się lata i przepysznych ciast z truskawkami 😉
W tamtym roku, w sierpniu, na swoje urodziny zrobiłam swoją pierwszą w życiu tartę – z białą czekoladą, borówkami i różowymi winogronami. Powiem nieskromnie, że była to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłam 😀 😀 😀
dzięki! moja przyjaciólka się z pewnością ucieszy 🙂 bardzo lubi domowe wypieki, nie to co ja…ja tam tylko skubne troszkę, jak wróbelek 😀 cip cip …nie wiem kiedy znika…
Sama robię tartę na spotkań spotkań kolezanka Mi. Nie dość ze szybko się je robi to jest pełen owoców. Przez to mniejsze mam wyrzuty sumienia ze jem ciasto 🙂
Tarty, to faktycznie dość popularne od pewnego czasu i łatwe w wykonaniu ciasta, które można podawać na różne sposoby. Na słodko, słono, z mięsem, warzywami, rybami i generalnie wszystkim co mamy pod ręką. A do tego zazwyczaj smakują wyśmienicie i wyglądają apetycznie. Lubię eksperymentować z tartami.