Ciasto Upadłego Anioła

ciasto-upadłego-anioła

Przepis: Geoffrey Zakarian 

Składniki na Ciasto Upadłego Anioła

Sos malinowy:

  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka dobrze zmielonej, świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soku z limonki

 Beza:

  • 1/4 szklanki rumu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 białek
  • 1 gotowe anielskie ciasto (Angel Food Cake) – opcjonalnie może to być zwykły biszkopt pieczony w okrągłej formie z kominem lub który ma wycięty otwór w środku, lecz anielskie ciasto jest dużo smaczniejsze.

 

Przygotowanie

  1. Sos malinowy: wrzuć maliny i cukier do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj bazylię i sok z limonki, po czym odstaw do lodówki do schłodzenia.
  2. Beza: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki rumu, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, wsyp 1 szklankę cukru. Użyj pędzelka zamoczonego w wodzie, żeby usunąć drobinki cukru zgromadzone na bokach rondelka. Włóż do syropu termometr cukierniczy.
  3. Do miski wbij 8 białek i ubijaj mikserem na średniej prędkości aż powstanie piana. Powoli wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij do stanu luźniej białej piany.
  4. Kiedy syrop osiągnie 115°C, zdejmij go z ognia. Ustaw mikser na wyższą prędkość i powoli wlej syrop do białek. Ubijaj, aż otrzymasz lśniącą, luźną pianę.
  5. Łączenie składników: Połóż anielskie ciasto (lub biszkopt) na tacy albo podstawce i polej syropem malinowym z wierzchu, aby nadmiar spłynął do środka. Ubitą pianę rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta. Użyj szpatułki, jeśli chcesz ją jakoś specjalnie uformować. Przed podaniem użyj palnika kuchennego, żeby opiec bezę.

Przepis udostępniony przez: Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (244 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...