Pieczony łosoś z pieprzowo-orzechową salsą
Składniki na danie: Łosoś z pieprzowo-orzechową salsą
600 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 organiczna limonka
Kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
Papier do pieczenia
Salsa:
Po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
Sok z jednej limonki
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na cztery kawałki. Posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Umieścić kawałki łososia na arkuszach papieru do pieczenia. Umyć limonkę i pokroić w plastry. Umyj zioła i dodać razem z limonką do łososia. Zawinąć papierem.
Krok 2
Umieść paczuszki z łososiem na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 160°C/z termoobiegiem: 140°C/gaz: podziałka na 2) przez 18-20 minut.
Krok 3
Paprykę umyć, szalotki obrać i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę. Lekko podsmażyć paprykę i szalotki, aż będą al dente. Orzechy posiekać i dodać do papryki. Wymieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z paczuszkami z łososiem.
Lubię ryby i każdemu nowemu przepisói na jej przygotowanie mówię zdecydowane TAK!!! 🙂
Ja również 🙂
Świetny przepis. W weekend pichcę.
Bardzo dobry i zdrowy przepis i coś innego niż mdły karp na wigilijnym stole.
Wygląda smakowicie 🙂
Salsa wydaje się być intrygująca. Na pewno warto wypróbować 🙂
Zjadłoby się
Super przepis, a salsa wygląda jak małe kulinarne dzieło sztuki!
Danie idealne dla mnie 🙂
Pycha!
Fajny przepis lubię takie nowe smaki 🙂
cudownie podane – od razu chciałoby się zabrać za przygotowywanie takiego cuda 🙂
Łososia to ja uwielbiam w każdej postaci , zarówno w wymyślnych przepisach , jak i najprostszego łososia pieczonego w piekarniku z pieprzem i solą 🙂 to moja ulubiona ryba .
Bardzo apetycznie to wygląda
Świetny przepis. I nie koniecznie musi być do tego użyty łosoś. Może być inna ryba. Ten przepis to pewnie wypróbuję jak odwiedzi mnie moja wnuczka. Już go sobie zapisuję do mojego zeszycika z przepisami.
Pycha. Świetny przepis. Łosoś to u mnie numer jeden z ryb. Oprócz tego, że jest pyszny to do tego bardzo zdrowy. Ostatnio miałam przyjemność jeść łososia w cieście francuskim. Miodzio. Ale ten przepis jest też super.
Uwielbiam łososia