Domowa spiżarnia. O czym pamiętać przygotowując przetwory?

Polacy kochają przetwory! Przy tym cenimy sobie tradycyjne przepisy i sami według nich staramy się przygotowywać przetwory. Z nostalgią wspominamy te robione przez nasze mamy i babcie, a tym samym przekładamy domowe przetwory nad te kupne.  Lato to czas zbiorów owoców i warzyw. Według badań Fooder.pl aż 82% mieszkańców wsi przygotowuje je samodzielnie. Dużo mniej, bo tylko 59% mieszkańców dużych miast podejmuje się tego zadania.  Jeżeli należycie do tej części, która robi własne przetwory, to przeczytajcie nasze rady o czym pamiętać przygotowując przetwory .

Zobacz także: Przetwory: Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Zapytaj starszych

Nikt nie robi tak dobrze weków jak mamy i babcie, dlatego warto udać się do nich po radę i przepis na wymarzone ogórki. Wg badań przeprowadzonych na zlecenie Fooder.pl ponad połowa Polaków zwraca się do starszego pokolenia po ich przepisy i rady.

 

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Podpatrz znajomych

Nie tylko mama robi świetne przetwory. Sprawdź, czy któraś z Twoich koleżanek nie jest bardziej zaawansowana w tym zakresie, może coś Ci podpowie? Jest to także świetny sposób, by przełamać pierwsze obawy i usłyszeć, że nie jest to takie trudne. Znajoma/znajomy da Ci świetną recenzję i podpowie, jakie przepisy są warte wykorzystania, a może nawet da Ci spróbować jak smakuje dany przepis w jej wykonaniu!

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Dobierz odpowiednie owoce i warzywa

Nawet najlepszy przepis i najlepsze wykonanie może mieć nieudany finisz, jeśli nie zadbasz o jakość produktów. Pamiętaj o tym, by robić przetwory ze świeżych owoców i warzyw. Nie powinny one leżeć za długo, bo jedzenie nadgniłych owoców i warzyw jest szkodliwe dla zdrowia. Ważne jest też, by warzywa i owoce były odpowiednio dojrzałe – tylko takie mają pełnię smaku. Aż 76% badanych zwraca uwagę na to, czy produkty, których używają do zrobienia przetworów są zdrowe. Zwróć uwagę na sezonowość. Staraj się przygotowywać warzywa i owoce w czasie, gdy jest na nie sezon. To nie tylko sprawi, że Wasze przetwory będą wyjątkowo smaczne, to tez duża oszczędność pieniędzy – w czasie sezonu są one najzwyczajniej w świecie tańsze.

Zobacz też: Zamknij smak lata w słoiku – czas na warzywne przetwory!

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Odwagi i uwagi!

Prawie połowa z badanych przez Fooder.pl stwierdziła, że nie próbuje nowych przepisów na przetwory, ponieważ boi się porażki. Ważna jest odwaga! …i często dobór najlepszego przepisu dla początkujących. W internetowym świecie jest mnóstwo przepisów – lepszych i gorszych, więc żeby dobrać idealny dla siebie, warto bazować na opinii innych. Internetowa rekomendacja stu, nawet obcych osób, że ten przepis jest dobry czy prosty dla początkujących, daje sporą gwarancję sukcesu.  Serwisy z bazą przepisów i ich rekomendacjami, jak wspomniany Fooder.pl pozwolą Ci również na tworzenie własnych, katalogowanie ich i udostępnianie znajomym.

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Skup się

Wiele przepisów na przetwory wymaga dokładności – po zagotowaniu słoika nie będzie można np. dosolić. Dlatego warto mieć przepis cały czas przed sobą. Dzięki urządzeniom mobilnym i platformom internetowym, nie trzeba sobie tego przepisu nawet drukować – wystarczy od czasu do czasu zerknąć na umieszczony w wygodnym miejscu ekran. Aż 50% badanych podczas robienia przetworów trzyma się dokładnie przepisów, bo daje im to poczucie bezpieczeństwa, w związku z tym lubią mieć przepis pod ręką.

 

O czym pamiętać przygotowując przetwory? – Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu

Zwróć uwagę na to, w czym będziesz przechowywać przetwory. Przyjrzyj się swoim słoikom i nakrętkom krytycznie – te, które są wyszczerbione lub zardzewiałe trzeba wyrzucić. Jeśli tego nie zrobisz możliwe, że będzie trzeba wyrzucić przetwory. Gdy już stworzysz idealne przetwory, to pamiętaj o kilku ważnych zasadach –trzymaj je zawsze w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepsza do tego jest piwnica, a jeśli jej nie posiadasz, to wykorzystaj jedną z szafek kuchennych w najchłodniejszym miejscu. Opisz słoiki – co w nich jest oraz kiedy je zrobiłaś. Nawet jeśli sądzisz, że zapamiętasz wszystko, a dżem truskawkowy jesteś w stanie odróżnić od powideł, to w półmroku piwnicy to zadanie może już nie być takie proste. Żeby zadbać o wygląd przetworów możesz skorzystać z gotowych, dekoracyjnych  naklejek na nie, czy sama takie przygotować i wydrukować. W Internecie znajdziecie mnóstwo wzorów!

Opisując przetwory pamiętaj, by nie tylko napisać co znajduje się w słoiki, ale również zapisać rok, w którym zostały przygotowane. Jeśli w przyszłym roku zostanie Ci kilka słoików będziesz wiedziała, które należy wykorzystać w pierwszej kolejności.

 

A czy Wy podejmujecie się w tym roku wyzwania przygotowywania przetworów? 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (221 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  9 lipca 2015 09:51

    Ja co rokiu podejmuję wyzwanie :-).

    Odpowiedz
    • Żanett  9 lipca 2015 11:32

      Ja również. Tradycyjnie przynoszę konfitury i przetwory z piwnicy, a nie z Biedronki 🙂

      Odpowiedz
    • marczella  19 lipca 2015 10:45

      i ja też 🙂 Nie ma to jak domowe konfiturki.

      Odpowiedz
  2. martucha180  9 lipca 2015 10:20

    Na razie truskawki zmiksowałam i zamroziłam na zimę do gofrów.

    Odpowiedz
  3. Gocha  9 lipca 2015 10:30

    Uwielbiam takie własne przetwory ze słoiczków 🙂 Ważne żeby słuchać rad doświadczonych

    Odpowiedz
  4. bbo  9 lipca 2015 12:41

    Dżemy, kompoty i marynaty – uwielbiam.

    Odpowiedz
    • Ewa Redakcja  10 lipca 2015 00:34

      I ogórki! Kiszone, w sosie musztardowym, albo w curry! Mniam! Świetne, jak nie chce się robić surówki do obiadu 🙂 I zdrowe!

      Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  10 lipca 2015 07:41

    Super. Świetne porady zwłaszcza na ten okres.

    Odpowiedz
  6. scrabble  10 lipca 2015 16:42

    Oj tak, Polacy kochają przetwory 🙂 Ja co roku robię pikantne ogórki, soki z aronii, dżemy, buraczki 😉

    Odpowiedz
  7. Patriszia  10 lipca 2015 20:58

    Domowe przetwory najlepsze 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  11 lipca 2015 22:35

    Ja też jestem zwolenniczką domowych przetworów.

    Odpowiedz
  9. Anita  17 lipca 2015 09:59

    Ja na razie się tym nie zajmuje 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  19 lipca 2015 18:11

    Jak zwykle w lecie przystępuje do akcji „przetwórczej”-ogórki, papryka, koper, pietruszka, owoce jagodowe i grzyby oraz naleweczki.

    Odpowiedz
  11. Kasia  15 czerwca 2016 11:03

    Jeszcze zapomniano tutaj dodać pochodzenia owoców i warzyw. Jeśli mamy sad, ogródek to nie ma problemu. Natomiast jeśli kupujemy to nie w sklepie! Poszukajmy znajomego sadownika, udajmy się na bazar. Te pryskane czy w inny sposób nasiąknięte chemią szybko się psują. Kilka lat z rzędu próbowałam zakisić ogórki i się psuły. Myślałam, że coś robię nie tak ale teściowa mi powiedziała, że nie mogą być ze sklepu, pryskane. Przywieźliśmy trochę ogórków od znajomego i nawet troszkę niechlujnie przygotowane wyszły znakomicie 🙂

    Odpowiedz
  12. melania  22 listopada 2016 14:54

    jak widzę te przetwory to mi się od razu przypominają moje ulubione chili ogóreczki z Eterno:)

    Odpowiedz
  13. e_motylek85  8 sierpnia 2017 09:11

    o super artykuł…w sam raz dla mnie, bo jestem na etapie robienia przetworów…co prawda preferuję warzywne, ale może na owocowe tez się zdecyduję w tym roku…zawsze korzystam z porad babci i rodziców…mój teść robi super kiszone ogórki. Wolę sama zrobić niż kupić gotowy produkt w sklepie wtedy wiesz co jesz :)…a do słoika można chyba włożyć prawie wszystko…fajnie jest tez kogoś takimi przetworami obdarować… Ja osobiście robię po kilka na dzień tak żeby to była przyjemność, anie ciężka robota od rana do wieczora.

    Odpowiedz
  14. olaks  16 marca 2019 12:02

    Moje przetwory zawsze wychodziły kwaśne!! Przestałam je robić w tamtym roku jak odkryłam sklepy jak Eterno. Domowy smak zamknięty w małym słoiczku, pychotka!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany