Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym

 Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym

Składniki na danie: Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym

  • 4 sztuki upieczonych ziemniaków średniej wielkości
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • 1 sztuka cukinii
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 4 łyżki Sosu czosnkowego Hellmann’s
  • 1 garstka kiełków słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel sosu tabasco

Sposób przygotowania dania

  1. Przekrój wzdłuż ziemniaki i wydrąż je, aby powstały łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Miąższ, który pozostał po wydrążeniu, skrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę oraz cukinię. Gdy składniki się podsmażą, zdejmij je z ognia i dodaj miąższ z ziemniaków, starty ser oraz pokrojonego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj.
  3. Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i przełóż na rozgrzanego grilla.
  4. Do miseczki nalej sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco, połącz je i dokładnie wymieszaj.
  5. Ziemniaczane łódeczki z farszem opiekaj około 10 minut.
  6. Gotowe należy przełożyć na talerz i udekorować kiełkami słonecznika. Najlepiej podawać z sosem Hellmann’s

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...