Pomysły na mrożone kawy: malinowa, Piña Colada i piernikowa

Spis treści:

Pomysły na mrożone kawy

Mrożona kawa malinowa

Składniki: 

  • 1 kapsułka Rosabaya de Colombia
  • 40 ml musu malinowego lub syropu z malin
  • kruszony lód
  • borówki i mięta do dekoracji

 

Przygotowanie:

W shakerze zmieszaj mus malinowy z pokruszonym lodem. Mieszankę przelej do schłodzonej szklanki do latte. Następnie przygotuj espresso i dodaj do napoju. Całość udekoruj borówką i listkiem mięty.

Kawa Itapuã inspirowana Piña Coladą

Składniki:

  • 100 ml soku z ananasa
  • 15 ml syropu kokosowego
  • 100 ml wody kokosowej
  • 1 kapsułka kawy Nespresso Vanilio
  • 5 ml ekstraktu z wanilii
  • kostki lodu
  • cukier

 

Przygotowanie:

W shakerze zmiksuj syrop i wodę kokosową oraz sok z ananasa. Przygotuj kawę Vanilio i wlej ją do shakera. Dodaj ekstrakt z wanilii i kilka kostek lodu. Wymieszaj naczynie energicznie. Z cukru przygotuj otoczkę na brzegu szklanki, tzw. crustę (cząstką cytryny zwilż jej krawędź i zanurz w cukrze rozsypanym na płaskim płytkim naczyniu tak, aby oblepił rant szkła). Przygotowany napój ostrożnie wlej do szklanki  i podawaj udekorowany np. laską wanilii.

Piernikowa bryza

Składniki: 

  • 1 kapsułka Fortissio Lungo od Nespresso
  • 3 gałki lodów waniliowych
  • syrop piernikowy
  • 100 ml mleka
  • pokruszony lód
  • piernik (do dekoracji)

Przygotowanie:

Przelej syrop piernikowy (dwie łyżeczki) wraz z mlekiem do spieniacza Aeroccino i spień. W pojemniku od blendera umieść lody waniliowe. Bezpośrednio do nich wlej przygotowaną kawę Fortissio Lungo i dodaj łyżeczkę syropu piernikowego. Całość zmiksuj. W wysokiej szklance umieść pokruszony lód i przelej na niego zblendowaną miksturę. Na górze napoju umieść mleczną piankę. Serwuj z gałką lodów waniliowych i piernikiem, podanymi na osobnym talerzyku.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (260 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...