Pikantne ogórki w musztardowej zalewie

Pikantne ogórki w musztardowej zalewie to jest coś, co trzeba w życiu spróbować. Z tym prostym przepisem przyrządzisz je bardzo szybko!

Pikantne ogórki w musztardowej zalewie

Pikantne ogórki w musztardowej zalewie

 

Składniki:

  • ogórki gruntowe, 2 kg
  • cukier, 350 g
  • woda, 800 ml

Dodatki –  proponowane marki KAMIS:

  • Ocet Winny Biały, 350 ml
  • Musztarda Rosyjska, 5 łyżek
  • Ziele Angielskie, ok. 10 ziaren
  • Liść Laurowy, ok. 5 szt.
  • Chili, ? łyżeczki
  • Sól morska w młynku, 5 płaskich łyżek

Sposób wykonania

Do odmierzonej ilości wody i octu dodać cukier, sól, musztardę, ziele, liść laurowy, chili. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, następnie wystudzić. Ogórki wielkości 8-10 cm obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć pionowo w słoikach, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować, gotując ok. 5 minut. Zawekować słoiczki, gotując 5 minut.  Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...