Smalec gęsi – właściwości lecznice. Naturalny lek na kaszel, stawy, przeciw miażdżycy i chorobom serca
Smalec gęsi to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni ale także jako domowe lekarstwo na wiele schorzeń. W medycynie ludowej wykorzystywano go m.in. do leczenia chorób układu oddechowego i przy bolących stawach. Przeczytaj zdrowotnych właściwościach tego tłuszczu!
Smalec gęsi – właściwości lecznice
Zacznijmy od samej gęsi, która jest doskonałym drobiem. Mięso gęsi jest znacznie chudsze niż np. wieprzowe, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogate w witaminy A, E, B oraz minerały: potas, magnez, żelazo, cynk. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera.
Doceniać powinniśmy nie tylko gęsinę, lecz również gęsi smalec, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Najcenniejszy jest pozyskany z tłuszczu sadełkowego. Produkt ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W smalcu znajduje się jednonienasycony kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a jednocześnie nie zmniejsza poziomu dobrego (HDL). Smalec gęsi jest zatem naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca, jednak w tym wypadku powinien być przede wszystkim spożywany na zimno, np. do pieczywa. Smalec można przyrządzić z dodatkiem jabłka, majeranku i cebulki.
Smalec gęsi ma także zastosowanie przy leczeniu kaszlu, bólu gardła, zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc. smarujemy nim klatkę piersiową. Ma on właściwości rozgrzewające.
Gęsi smalec jest niezastąpiony przy leczeniu zapalenia oskrzeli, płuc oraz przeziębienia. Łyżeczkę smalcu oraz miodu wystarczy rozpuścić w ok. pół szklanki gorącego mleka. Kuracja schorzenia układu oddechowego polega na piciu takiej ciepłej mikstury od 1 do 3 razy dziennie. Czysty smalec (bez żadnych dodatków) można także przed snem wcierać w plecy i klatkę piersiową.
Przepis na miksturę ze smalcu gęsiego na bóle stawów
Około 30 mililitrów olejku rycynowego wlewamy do słoiczka ze smalcem, mieszamy aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Taką maść wcieramy w bolące stawy przez kilka minut. Ulga zwykle następuje po około dwóch tygodniach takiej kuracji. Podobny zabieg możemy stosować przy dolegliwościach kręgosłupa. Trzeba pamiętać, że ciepła mikstura lepiej wchłonie się w skórę, a gotową mieszankę smalcu i oleju należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smalec z gęsi jako jedyny spośród tłuszczów zwierzęcych jest zalecany w diecie przeciwmiażdżycowej.
Smalec gęsi – wykorzystanie w kuchni
Na gęsim smalcu smażymy żywność, ze względu na jego odporność na wysokie temperatury. Smażone na nim mięsa wykazują wspaniały aromat, łatwo jest także uzyskać złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Wyrób polecany jest także do pieczenia i gotowania oraz (ze względu na wysoką zawartość krzemu) do wypieku kruchych ciast. Co ciekawe, jest naturalnym środkiem konserwującym, dlatego można w nim również przechowywać mięso – metodę tę wykorzystywano w czasach, gdy nie było jeszcze lodówek.
Smalec budzi zainteresowanie, tylko gdzie go kupić?
Smalcu gęsiego szukajmy w sklepach z ekologiczna żywnością. Jednym z wyrobów jest na przykład smalec gęsi z firmy DESMAL. Wyrób jest pozyskiwany wyłącznie z tłuszczu polskiej gęsi owsianej, która ma dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Przez ostatnie trzy tygodnie przed ubojem jest ona karmiona wyłącznie owsem, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak.
Moja babcia zawsze opowiadała o zdrowotnych właściwościach smalcu kaczego.
Nie wiedziałam, ze gęsi smalec to takie dobrodziejstwo!
Ja też myślałam, ze to tylko tłuszcz…
Ten smalec jest bardziej miękki,pozostawiony w temp.pokojowej płynie.Właśnie dziś smażyłam na nim mięso.
taki smalec ma dużo witamin i kwasów tłuszczowych niezbędnych dla organizmu. jest zdrowszy niż tłuszcze roślinne i wcale nie powoduje miażdżycy
Nie ma to jak smalec zapychający tętnice
marrika Nie wiem, co miałaś na myśli. Tłuszczów nie należy się bać, jako że pełnią ważne funkcje w organizmie. Nic nie zatyka tętnic poza tym. Złogi odkładają się pod nabłonkiem, a nie w świetle naczyń krwionośnych, ale prawda taka, że trzeba wybitnie się postarać, wybitnie przesadzać z nadmiarem tłuszczu w diecie. Większym złem są cukry.
Smalec gęsi to super sprawa ponieważ potrawy w nim smażone poprostu lepiej smakują i pachną . Ale ważne jest dla mnie ,że przy tym potrawy które przyżądzam dla rodziny są naprawdę zdrowe i moje dzieci z przyjemnością jedzą.
Dlaczego żaden kardiolog nie namawia chorego do spożywania smalcu z gęsiny .
A co kardiolodzy wiedzą o kardiologii?