Czekoladowe ciasteczka z żurawinowym nadzieniem

Czekoladowe-ciasteczka_z_nadzieniem_zurawinowymCzas przygotowania około 60 minut + czas stygnięcia

Składniki  na Czekoladowe ciasteczka (12 sztuk):

Ciasto:

  • 100 gr masła
  • 150 gr czekolady mlecznej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 125 gr cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 gr mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego

 

Nadzienie:

  • 2 płatki białej żelatyny
  • 150 gr świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 łyżki nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 80 gr cukru
  • 200 ml bitej śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

Kakao do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Masło przekładamy do garnka i podgrzewając dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Całość topimy podgrzewając na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. Następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp ( posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). Blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 175 C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 155 °C) piekarnika i pieczemy 18 – 20 Minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż zmięknie. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy nektarem żurawinowym, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż żurawiny staną się miękkie. Dodajemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie tężeć.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. Mieszamy z masą żurawinową i jeszcze raz pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. Połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy drugą połową. Całość posypujemy kakao.

 

 

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):

Wartość energetyczna: 356 kcal / 1490 kJ

Białko: 5,4 g

Tłuszcz: 17,7 g

Węglowodany: 44 g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...