Czekoladowy placek z ricottą – wg przepisu Giady De Laurentiis

Czekoladowy_placek_z_ricotta

Składniki: 

150g zwykłej mąki

2 łyżki stołowej mąki kukurydzianej

120g orzeszków piniowych, plus 120g smażonych

50g cukru, plus 150g

Szczypta soli

110g niesolonego masła, stopionego i lekko schłodzonego

120ml wody

220g zwykłych dropsów czekoladowych

175g sera ricotta

90g kremowego sera, w temperaturze pokojowej

1 duże jajko

3 żółtka z dużych jaj

Jak przyrządzić – Czekoladowy placek z ricottą :

1) Wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, 120g orzeszków piniowych, 50g cukru i sól w blenderze. Dodaj masło i mieszaj aż powstanie ciasto. Wyłóż ciasto na formie do ciast. Wstaw do lodówki aby się schłodziło, około 30 minut.

2) Podgrzej piekarnik do 180 stopni.

3) Przykryj ciasto folia aluminiową i wypełnij ciężarkami lub suchą fasolą. Piecz na dolnej półce piekarnika, około 25 minut. Delikatnie zdejmij folię i ciężarki. Piecz kolejne 10 minut. Schłodź całkowicie.

4) Połącz resztę cukru oraz 115ml wody na małej patelni. Zagotuj, mieszając aż cukier się roztopi. Delikatnie schłodź syrop.

5) W specjalnym naczyniu roztop czekoladę nad delikatnie gotującą się wodą.

6) Zmiksuj ricotta i serek w blenderze. Dodaj jajko i żółtko, po kolei i mieszaj aż nabierze gładkiej konsystencji. Dodaj stopioną czekoladę i miksuj aż wszystko się połączy. Powoli dodawaj syrop cienkim strumieniem i miksuj aż mieszanka będzie gładka.

7) Wlej custard do foremki i piecz aż się prawie zetnie, około 30 minut. Posyp nadzienie 120g prażonych orzeszków piniowych. Odstaw tartę aby się schłodziła.

8) Tartę można owinąć folia i wstawić do lodówki na 3 dni. Schłodź do temperatury pokojowej przed podaniem.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”,  który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...