Sposób na dynię – smakowita zapiekanka z dynią i żółtym serem

zapiekanka z dynią i żółtym serem

Z pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę. z dodatkiem dyni i żółtym serem.

Zapiekanka z dynią i serem żółtym

Składniki:

  • brokuł
  • bakłażan
  • 30-40 g miąższu dyni
  • 3-4 pomidory
  • 200 g sera żółtego Gouda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.

Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (280 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...