Nietypowy przepis – konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.

konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

fot. mat. nadesłane Diamant

 

Składniki:

  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 350-500 g Cukru białego DIAMANT
  • 10-20 listków bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (424 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...