Przepis na makaron z własnoręcznie wykonanym pesto

Przepis na makaron z pestoLatem lubimy lekkie  dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!

Bazylia jak wiadomo, dobra do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.

Składniki do sosu:

  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 2 pęczki
  • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • Starty parmezan – pół szklanki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g

Wykonanie sosu:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.

Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (396 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  11 lipca 2013 08:09

    Pesto bardzo często robię sama,makaron znacznie rzadziej.Zastanawiałam się o dzisiaj zrobić na obiad i proszę już mam.

    Odpowiedz
  2. magda6915  11 lipca 2013 10:05

    O proszę nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać:)

    Odpowiedz
  3. gusia.  11 lipca 2013 10:38

    Ciekawe gdzie kupić te orzeszki piniowe, bo są to podobno obrane z łusek nasiona z niektórych gatunków sosny.Mają one wysoką wartość odżywczą.Przepis sobie zanotowałam.Masza dziś robisz obiadek z tego przepisu, a gdzie kupujesz te nasiona? a może czymś zastępujesz?

    Odpowiedz
  4. dudqa  15 lipca 2013 09:16

    bardzo fajnie

    Odpowiedz
  5. Masza  30 lipca 2013 09:32

    gusia przeważnie kupuję w sklepach ze zdrową żywością.Oprócz tego dostaniesz je w większych supermarketach.Ostatnio kupiłam w Piotrze i Pawle.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  28 kwietnia 2015 15:09

    Świetne przepisy.

    Odpowiedz
  7. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:17

    Nie cierpię pesto – moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt tłuste i mój żołądek bardzo źle reaguje na takie ogromne tłustości . Generalnie nie przepadam za włoską kuchnią .

    Odpowiedz
  8. marcia7  15 sierpnia 2016 19:41

    domowego jeszcze nie próbowałam

    Odpowiedz
  9. joanna252  16 sierpnia 2016 22:36

    Ja robiłam podobne pesto bazyliowe i jest przepyszne 🙂

    Odpowiedz
  10. marcia7  31 sierpnia 2016 14:40

    taki jest najlepszy

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  2 listopada 2016 08:47

    Nigdy nie robiłam sama pesto.Wnuczka czasem kupuje gotowe.I nie mam w czym utrzeć.. taka stara gospodyni ze mnie, a mozdzieża nie mam.Może czas pomyśleć i kupić?

    Odpowiedz
  12. MelaNika  10 grudnia 2016 16:16

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  13. sylwiawes  27 grudnia 2016 16:42

    Nigdy nie jadłam pesto . Chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany