Czas na szczaw – omlet ze szczawiem i żółtym serem

Za walory lecznicze i smakowe doceniany był już w starożytnym Rzymie. Pobudza trawienie, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz usprawnia pracę wątroby. Mowa oczywiście o szczawiu. Sezon na niego już trwa. Warto włączyć to warzywo do kulinarnego menu, ponieważ zawiera cenne dla zdrowia witaminy, jak: C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Szczaw kojarzy się przede wszystkim z zupą szczawiową, jednak jego kwaśne listki z powodzeniem możemy dodawać do innych potraw. Doskonale smakuje jako dodatek do omletu z żółtym serem. Sprawdź nasz przepis!

Omlet ze szczawiem i zoltym serem

 Omlet ze szczawiem i żółtym serem

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 50 g liści szczawiu
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser Gouda. Szczaw myjemy, odrywamy łodyżki, zwijamy w  rulony i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Dodajemy jajka i całość mieszamy. Omlet smażymy na małym ogniu aż spód się zarumieni, po czym przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet posypujemy startym serem i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (338 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...