Tarta z żółtym serem – uniwersalna potrawa, na każdą okazję

Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań kreatywnym kucharzem, wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.

Tarta z zoltym serem ik

Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności – można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem – sprawdzi się Gouda MSM Mońki, który dobrze się topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiłek – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g masła

3-4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

 

Farsz:

3 duże cebule

100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki

2 ząbki czosnku

1 szklanka tartego żółtego sera Gouda

2 jajka

opakowanie pomidorków koktajlowych

sól, pieprz, zioła prowansalskie

300 ml śmietanki słodkiej 18%

1 łyżka masła

świeża bazylia

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii. Całość posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Ewa  8 kwietnia 2013 18:58

    zapowiada się świetnie..!

    Odpowiedz
  2. Katarzyna  16 kwietnia 2013 21:28

    Świetny przepis na pewno wypróbuję!
    Na zdjęciu potrawa prezentuje się wyśmienicie 🙂

    Odpowiedz
    • m258  30 maja 2013 10:46

      ja tez muszę sobie taką zrobić

      Odpowiedz
  3. Masza  15 lipca 2013 08:42

    I ja koniecznie muszę zrobić.Często zostaje mi jedzenie,które można wykorzystać do takiej tarty.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  12 kwietnia 2015 12:29

    Świetny pomysł na szybki obiad.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  14 sierpnia 2015 15:02

    Po prostu świetny przepisik!

    Odpowiedz
  6. efffciaa  8 marca 2016 09:34

    Uwielbiam tarty i na słodko i na słono . nie tylko dlatego , że są super proste do zrobienia , ale i dla ich niepowtarzalnego smaku , takie zrobienie coś z niczego .

    Odpowiedz
  7. oskarek1995  1 kwietnia 2016 09:57

    Przepis na każdą okazję, tak mnie skusił, że chyba zaserwuję ją dzisiaj na objad, w połączeniu z lekką sałatką będzie idealna do dania głównaego, bo wszyscy u mnie uwielbiają kruche tarty 🙂

    Odpowiedz
  8. Dariska  13 kwietnia 2016 09:45

    pycha 🙂

    Odpowiedz
  9. xtina120  2 maja 2016 23:51

    Zapiszę sobie ten przepis. Tarta ta jest prosta w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Na pewno wypróbuję któregoś dnia.

    Odpowiedz
  10. racuszek  20 sierpnia 2016 20:44

    Tyle sie dzisiaj naoglądałam tych pyszności… Muszę przestać bo moj żołądek wykręca sie na Wszytskiego strony! hahaha

    Odpowiedz
  11. xt125x  7 grudnia 2016 18:26

    Brzmi smakowicie. Uwielbiam każdego rodzaju zapiekanki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany