8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach

Tłusty czwartek to jednocześnie słodki czwartek – pączki, faworki zawierają również sporą ilość cukru (marmolada, lukier, cukier puder itd.) Przy tej okazji największa sieć ekologicznych delikatesów w Polsce – ORGANIC Farma Zdrowia zebrała najważniejsze zasady oraz informacje dotyczące słodyczy, o których warto pamiętać przez cały rok.

8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach

 

8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach:

1. Wybierając słodycze, czytaj etykiety i sięgaj po te, na których opakowaniach cukier występuję na jak najdalszej pozycji (im dalej na etykiecie, tym go mniej w produkcie) .

2. Jednymi z najzdrowszych zamienników przemysłowych słodyczy są suszone owoce (daktyle, morele, śliwki, inne). Ich przewaga nad „sztucznymi” łakociami polega m.in. na tym że oprócz glukozy  dostarczającej natychmiast „paliwo” do mózgu zawierają również wartości odżywcze. Powolne suszenie to znany od wieków i najbardziej naturalny sposób przechowywania owoców, dzięki któremu zawarte w owocach witaminy i sole mineralne są dostępne przez cały rok.

3. Jeśli lubisz ciasta, najlepiej piecz je samodzielnie lub kupuj w zaufanych cukierniach. W słodyczach wbrew pozorom najgroźniejszy dla zdrowia jest nie sam cukier, ale złej jakości składniki. Przy produkcji ciastek często stosuje się najtańszy tłuszcz, który w połączeniu z cukrem i mąką powoduje trudno strawne połączenie, które jest dużym obciążeniem dla organizmu.

4. Jeśli lubisz czekoladę, sięgaj po tzw. gorzką lub surową. Warto pamiętać, że naturalne ziarna kakao po rozgryzieniu są bardzo gorzkie, ale to one zawierają najwięcej magnezu i cennych przeciwutleniaczy. Czekolada mleczna powstaje podczas mieszania zmielonych ziaren kakao, cukru, mleka i masła kakaowego. Warto dokładnie przeczytać etykietę, która podaje zawartość kakao w produkcie, a także sposób jej wytwarzania i pochodzenia surowców.

5. Słodycze lubią nas oszukiwać – po zjedzeniu słodkiej przekąski szybko przestaje nam się chcieć jeść, ale po krótkim upływie czasu znów dopada nas głód i ponownie mamy pragnienie słodyczy, a nie innych składników. Narasta wtedy ryzyko niedoborów pokarmowych – słodycze nie dostarczają nam zbyt wielu wartości odżywczych.

6. Słodycze powinno się jeść przed godziną 15 (najlepiej między godz. 11 a 13 kiedy przypada największa wydolność trzustki zajmującej się metabolizowaniem cukru). Wieczorem powodują bezsenność – cukier jest sygnałem dla mózgu, że ma pracować nie odpoczywać.

7. Często potrzeba na słodycze wzrasta ok godz. 17. Warto wówczas nie ulec pokusie i poszukać zdrowego cukru np. w warzywach (szczególnie polecamy tu puree z dyni!)

8. Według zasad zdrowego żywienia najlepiej spożywać jedną słodką przekąskę dziennie. Wyjątkiem jest dieta owocowa, którą można stosować w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych produktów – wybieramy jeden dzień w tygodniu, kiedy jemy tylko owoce i pijemy z nich soki, za to w dowolnych ilościach.

 www.90dnidoeko.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...