30 września – przepis na idealny Dzień Chłopaka – czyli przez żołądek do serca

Dzisiaj – 30 września przypada wielkie święto każdego Pana – Dzień Chłopaka.  Jeśli Dzień Kobiet to kwiaty i drobne upominki, to w jaki sposób uczcić Dzień Chłopaka?  To pytanie zadaje sobie wiele Pań, a rozwiązanie jest bardzo proste: wspaniałe danie. Nie od dziś wiadomo, że droga do serca mężczyzny prowadzi przez jego żołądek, dlatego każdy z Panów doceni taki prezent. Jednak jakie danie przygotować, aby zaskarbić sobie uczucia naszej sympatii?

dzien-chlopaka-jaki-prezent

Śniadanie do łóżka

Świętowanie i rozpieszczanie naszego ukochanego możemy rozpocząć już od śniadania przygotowując dla niego na przykład pyszne i ciepłe naleśniki z musem owocowym. Każdy z Panów na pewno doceni ich smak, w szczególności, gdy za oknem panuje już nieprzyjemna jesienna aura. To dopiero pierwszy krok do uroczystego świętowania. Jednak z pewnością będzie miłą niespodzianką
i wspaniałą alternatywą dla codziennych kanapek.

Podano do stołu

W tym dniu warto również zadbać o lunch do pracy dla ukochanego. Pożywna i smaczna sałatka z dodatkiem warzyw czy ryżu sprawi, że w trakcie pracy będzie o nas bardzo ciepło myślał. Idealnie sprawdzą się: grillowany kurczak, suszone pomidory, pesto i czarne oliwki. Tak przyrządzone danie będzie cieszyć nie tylko smakiem i zapachem, ale również pięknymi kolorami. Możemy być pewne, że ten lunch na długo zostanie w pamięci oraz sercu naszego mężczyzny.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia

Podsumowaniem tak smakowitego dnia niech będzie wspaniała kolacja. Warto zadbać nie tylko
o znakomitą atmosferę, ale również o to co i jak podamy.  Pamiętajcie także o romantycznej oprawie: dyskretne świece, sącząca się muzyczka… A menu? Powinno być odświętne.  Z pewnością każdy z Panów doceni wyraziste i orientalne aromaty pełnoziarnistego spaghetti w azjatyckim stylu z kaczką w sosie teriyaki. To nie tylko pyszne, ale również zdrowe danie. Możemy tutaj użyć makaronu bogatego w błonnik i minerały – Lubella Pełne Ziarno oraz bogactwo warzyw. Danie godne mistrza, które z łatwością przygotujemy w naszej kuchni. Doskonałym dopełnieniem naszego posiłku będzie lampka wina, na przykład Cabernet. Świetnym zakończeniem będzie słodki deser.

Panowie, znani ze swojego zamiłowania do czekolady, rozsmakują się w musie z białej czekolady
z karmelizowaną nektarynką i chrupką posypką z czekoladowych płatków. Ten słodki finał wspaniale zwieńczy wspólne świętowanie.

Poniżej znajdziecie przepisy na opisane dania

***

Pełnoziarniste spaghetti w azjatyckim stylu z kaczką
w sosie teriyaki

Składniki:

  • Lubella Pełne Ziarno Spaghetti (1 p.)
  • Marchewka (1 szt.)
  • Kapusta pekińska (pół główki)
  • Dymka (1 pęczek)
  • Korzeń imbiru (1 cm)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Groszek ( 1 szklanka)
  • Sos teriyaki (pół szklanki)
  • Olej (4 łyżki)
  • Piersi z kaczki (2 sztuki)

Sposób przygotowania:

Kaczkę marynujemy w połowie sosu teriyaki, a następnie smażymy od strony skóry aż się wytopi tłuszcz. Obracamy i obsmażamy drugą stronę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
w 180 stopniach przez 20 minut.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente. Warzywa kroimy na słupki i smażymy na gorącym tłuszczu. Gdy trochę zmiękną dodajemy makaron
i podlewamy pozostałym sosem .

Nakładamy na talerze, a na szczycie układamy plasterki pokrojonej, usmażonej piersi kaczki.

pelnoziarniste-speghetti-w-azjatyckim-stylu-z-kaczka-w-sosie-teriyaki

Mus z białej czekolady z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Biała czekolada (200 gramów)
  • Żółtka (2 szt.)
  • Cukier (5 łyżek)
  • Śmietanka kremówka (250 ml)
  • Nektarynka (2 szt.)
  • Masło (2 łyżki)
  • Szklanka płatków Lubella Mlekołaki Figuraki Czekoladowe

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. 50 ml kremówki wlewamy do rondelka
i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów.

Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy resztę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy
i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce.

Nektarynki kroimy na ćwiartki i obsmażamy je na maśle. Posypujemy 3 łyżkami cukru
i karmelizujemy.

Na schłodzonym deserze układamy po dwie ćwiartki nektarynki oraz posypujemy pokruszonymi płatkami.

mus-z-bialej-czekolady-z-karmelizowana-nektarynka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...