3 zasady, których warto nauczyć się od wegetarian

Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy!

Wegetarianstwo

Menu dobrze dobrane

Wegetariańska dieta może dostarczyć organizmowi taką samą ilość składników odżywczych co tradycyjna. Musi być jednak bardzo zróżnicowana i skomponowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Dbanie o to, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany jest więc czymś oczywistym dla wegetarian. Nierzadko tylko dla nich, choć to warunek konieczny do zachowania zdrowia i dobrej formy każdego z nas. Niezróżnicowane menu, bogate w produkty wysoko przetworzone i przygotowywane w niezdrowy sposób, nie dostarczy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. – Obiady wyglądające codziennie niemal identycznie – złożone z ziemniaków i kawałka mięsa – lub potrawy smażone na głębokim tłuszczu, podawane w towarzystwie kalorycznych dodatków, mają dużo gorszy wpływ na nasze zdrowie niż dobra, bezmięsna dieta – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. sosy warzywne. Wegetarianie to przeważnie również bardziej świadomi konsumenci. W skład wielu z pozoru jarskich artykułów wchodzą nierzadko składniki odzwierzęce, np. żelatyna, podpuszczka czy tłuszcz cukierniczy, będący mieszanką roślinnego i zwierzęcego, dlatego zmuszeni są do uważnego analizowania składów. Na etykiety zwracać powinni uwagę nie tylko wegetarianie, ale wszyscy, którzy dbają o dobrze zbilansowaną dietę. Ważny jest nie tylko skład, ale również wartości odżywcze zawarte w produkcie, czy data przydatności. Warto więc brać przykład z wegetarian – kupować i jeść bardziej świadomie.

Kulinarne mistrzostwo

Dieta wegetariańska to nie same sałatki. To tylko stereotyp, że jest ona nudna i monotonna. Wielu wegetarian to wyśmienici kucharze, którzy na co dzień eksperymentują w kuchni. – Rezygnacja z mięsa to do dobry powód do tego, by wypróbowywać różne smaki i połączenia, dlatego wegetariańskie przepisy są nieocenionym źródłem inspiracji. Aby urozmaicić walory smakowe oraz wygląd potraw, warto sięgać po różnorodne dodatki, takie jak zioła, przyprawy lub gotowe produkty, jak sosy warzywne na przykład na bazie bogatych w przeciwnowotworowy likopen pomidorów – radzi Urszula Giża z firmy Tarsmak. Jeśli więc czujemy, że ogarnia nas kulinarna monotonia, sięgnijmy po przepisy na wegetariańskie smakołyki. Oparte najczęściej na sezonowych owocach oraz warzywach oczarują nas smakiem, aromatami i apetycznym wyglądem.

Tarsmak

Bądź eko!

Wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa – to najczęściej połączenie specyficznej diety ze stylem życia. Nie jest to oczywiście regułą bez wyjątków, ale wegetarianie żyją bardziej świadomie i poświęcają więcej czasu na samorozwój. Często prowadzą aktywny tryb życia, stroniąc jednocześnie od używek, takich jak papierosy czy alkohol, uprawiają sport, są ciekawi świata. Świadomy wegetarianin nie dba jednak tylko o samego siebie. W centrum jego uwagi znajdują się także zwierzęta – nie tylko więc nie je mięsa, ale także nie zakłada futra, nie używa skórzanych przedmiotów, czy kosmetyków testowanych na zwierzętach, dbają o środowisko naturalne. Warto się zainspirować!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...